Erdei Zsolt abbahagyja a profi ökölvívást?

Erdei Zsolt abbahagyja a profi ökölvívást?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erdei Zsolt veretlen, korábbi félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi bokszvilágbajnok egy csütörtöki lapinterjúban azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy újra ringbe lép.

A 36 éves bokszoló szerződése június végén lejár eddigi klubjával, a hamburgi Universum Box-Promotionnel, s mint azt a Bors című bulvárlapnak elmondta, márciusban nyilvánvalóvá vált számára, hogy a németek nem fogják meghosszabbítani megállapodásukat.

A profi pályafutása során 31 győzelmet aratott öklöző szerint június utolsó napjáig nem tárgyalhat más istállókkal, mert szerződésszegés miatt pert indíthatna ellene az Universum, így pillanatnyilag nem is egyeztet senkivel. Azt ugyanakkor megjegyezte, úgy érzi, még mindig a csúcson van.

ERDEI "MADÁR" ZSOLT
©

Erdei Zsolt 1974-ben született Budapesten, bokszoló pályafutását 1985-ben kezdte a 75 kg-osok között. Amatőr korszakát 212 győzelemmel és húsz vereséggel fejezte be, a 2000-es sydney-i olimpián középsúlyban (75 kg) bronzérmet szerzett. Profi pályafutását a nyári játékok után kezdte a német Universum Box-Promotion színeiben. 2004. január 17-én Karlsruhéban a mexikói Julio César González legyőzésével megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki övét.

 

Címét 2004 és 2009 között tíz alkalommal védte meg. Utolsó meccsét ebben a súlycsoportban Jurij Barasjan ellen bokszolta végig 2009. január 10-én Magdeburgban, de ellenfele nem tudta hozni a súlyát, így a meccs nem minősült világbajnoki kihívásnak. Erdei egyébként pontozásos győzelmet aratott.

 

Ezután német klubja, az Universum nem kötött le neki meccseket, így önhibáján kívül nem sikerült újra címmeccset vívnia, bár többszöt és több helyen nyilvánosan is jelezte, kész megküzdeni bárkivel a súlycsoportjából. A hamburgiak ekkor már - nem is annyira titkoltan - a német Jürgen Brähmerből szerettek volna világbajnokot csinálni, de gondosan kerülték az Erdei-Brähmer meccs tető alá hozását.

 

Madár egy idő után nem tudott mit tenni, belement abba, hogy ideiglenesen súlycsoportot váltson, csak végre bokszolhasson. Így egy kategóriával feljebb lépett a cirkálósúlyba és 2009. november 21-én megszerezte a Boksz Világtanács (WBC) világbajnoki övét a nála mintegy nyolc kilóval nehezebb Giacobbe Fragomenitől.

 

2010. január 22-én azonban hivatalosan is lemondott cirkálósúlyú világbajnoki címéről, egyben jelezte, hogy vissza kíván térni a félnehézsúlyba. 2010. júniusában lejár a szerződése német klubjánál, a meghosszabbítás eddig nem került szóba.

 

Erdei Zsolt hivatalos profi statisztikái: 31 győzelem (17 KO/TKO) - 0 döntetlen - 0 vereség

Hozzászólások