szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főleg kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott nemzetközi szervezet mintájára elindították az atlatszo.hu-t. A forrásainak névtelenséget garantáló blog főszerkesztője Bodoky Tamás oknyomozó újságíró.

„A mai napon elindítottunk egy civil watchdog kezdeményezést: az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért fog küzdeni. Az atlatszo.hu a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben. Az atlatszo.hu közérdekű bejelentéseket fogad, közérdekű adatokat igényel és publikál, oknyomozó riportokat készít, és ha szükséges, bírósághoz is fordul a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében. Az atlatszo.hu a nyilvánosság elé tárja tényfeltáró munkája eredményeit, és a nagyközönség bevonásával átláthatósági kampányokat szervez. Lehet lájkolni, leakelni, kommentelni, dicsérni vagy fenyegetőzni, adakozni vagy perelni, mindent bele tudunk gányolni” - írja Bodoky a blogján.

A magyar WikiLeaks arra is részletesen kitér, mit kell tenni ahhoz, hogy a feladó garantáltan megőrizhesse az anonimitását. Erről az Így szivárogtathat biztonságosan fejezetcím alatt, a MagyarLeaks gombra kattintva olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

WikiLeaks: már 2008-ban tudtak Oszama rejtekhelyéről?

Az USA feltehetően már 2008-ban kapott információt Oszama bin Laden pakisztáni, abbottabadi rejtekhelyéről - írja a WikiLeaksre hivatkozva a Guardian. Állítólag egy guantanámói fogoly vallomása derített fényt a rejtekhelyre.

MTI Világ

WikiLeaks: kétes múltúnak tartották a bolgár miniszterelnököt

Kínos vádakat fogalmazott meg a jelenlegi bolgár miniszterelnök ellen a szófiai amerikai nagykövetség egy korábbi diplomáciai táviratában: a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott dokumentum kétes múltúnak nevezte Bojko Boriszovot, s azt állította, hogy szoros szálak fűzték a Lukoil orosz olajtársasághoz.

MTI Világ

A romániai magyar pártokról is szivárogtatott a WikiLeaks

A Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a romániai magyarok helyzetével is foglalkoznak azok az amerikai nagykövetségi táviratok, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra - írja a Krónika című kolozsvári napilap honlapján hétfőn.

Az olasz maffiának aranyat ér a járvány

Az olasz maffiának aranyat ér a járvány

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését