szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes mértékben visszaállította szolgáltatását a két legnagyobb kínai mikroblog-szolgáltató, miután három napra szüneteltetniük kellett a véleménynyilvánítás lehetőségét oldalaikon.

A twitterhez hasonló mikroblogok - a vejpo (weibo) és a t.qq - két nagy szolgáltatóját, a Sinát és a Tencentet azért büntették meg, mert oldalaikon olyan jellegű bejegyzések láttak napvilágot, miszerint Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületei történtek. A gyorsan terjedő hírhez a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték. 

Az első bejegyzést még kedden tette a Sina vezetője Charles Csao (Charles Chao) az időjárásról. Nyomban 600 komment érkezett rá. A március 30-i hivatalos rendőrségi közlés szerint az üggyel kapcsolatban hat embert őrizetbe vettek. Azzal gyanúsítják őket, hogy ők agyalták ki, és terjesztették a rémhíreket; többen szóbeli figyelmeztetést kaptak. Ezzel egyidőben 16 weboldalt bezárattak.

A két szolgáltatót, amelynek külön-külön 300 milliónál több regisztrált felhasználója van, a hatósági határozat szerint a szolgáltatás korlátozásával büntették, oldalaik "megtisztítására" kötelezték őket. 

A kínai internet-felügyeletnél a biztosítékot kicsapó álhír valahogy úgy hangzott, hogy "katonai járművek tartottak Pekingbe; valami nincs rendben Pekingben". A két megbüntetett szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A legújabb kínai rendelkezések szerint a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

 

 

 

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat