szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áttörést hozhat a malária elleni küzdelemben amerikai kutatók felfedezése: olyan szagmolekulákat azonosítottak, amelyek félrevezetik a betegséget terjesztő szúnyogokat.

A molekulák a szúnyogok szén-dioxid érzékelését teszik tönkre, így azok nem veszik észre a levegőt kilélegző ember jelenlétét - közölték a kutatók a brit Nature tudományos magazin legfrissebb számában. Anandasankar Ray kutatásvezető, a riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa úgy véli, hogy ezek a kémiai anyagok a rovarriasztók és rovarcsapdák alapvetően új generációjának kifejlesztéséhez vezethetnek.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 240 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint. A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját.

A most azonosított illatmolekulák tönkreteszik a rovar szúró-szívó szájszervében lévő szén-dioxid receptorokat, így akadályozva meg, hogy "élelmére" rátaláljon. Megállapításaikat a kutatók egy kis méretű tanulmányban Kenyában tesztelték. Itt kis kunyhókból szén-dioxidot bocsátottak ki a szúnyogok odacsalogatására, majd az illatmolekulákkal tartották távol a rovarokat. A hatóanyagok biztonságosságát embereken még nem tesztelték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Lázas lesz-e az AstraZenecától? Na és mennyit érdemes várni a két oltás között?

Lázas lesz-e az AstraZenecától? Na és mennyit érdemes várni a két oltás között?

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt