szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A történelem hatodik nagy óceáni fajpusztulásától tart nemzetközi kutatók egy csoportja.

"Az eredmények sokkolók" - foglalta össze Alex Rogers, a nemzetközi óceánprogram (Ipso) tudományos vezetője hat ország 27 kutatójának hétfőn ismertetett közös jelentését. A szakemberek áprilisban Oxfordban üléseztek. 

A tudósok figyelmeztettek arra, hogy egyebek mellett a bolygó felmelegedése és a túlhalászás a hatodik nagy fajpusztuláshoz vezethet az óceánok százmillió éves történetében. A világ tengereiben most ugyanis jelentősen magasabb a szén-dioxid koncentrátuma, mint a legutóbbi - 55 millió évvel ezelőtti - pusztulás idején, amikor a fajok közel fele halt ki. 

"Az óceán a világ legnagyobb ökoszisztémája, amely élhetővé teszi a világot" - hangsúlyozták a kutatók. Megállapításuk szerint az óceánokban - még a Jeges-tengerben is - és a halakban egyre több a mesterséges kémiai anyag. Meggyőződésük, hogy mindenekelőtt a nyílt tengereket kellene jobban védeni.

Az egyik probléma: környezetszennyezés
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!