szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szén-dioxid megkötésével a városok is segíthetik az éghajlat felmelegedése elleni harcot brit kutatók szerint.

A bolygó felszínének négy százaléka urbanizálódott, ez az arány csak emelkedni fog a világ népességének növekedésével. Becslések szerint a Föld lakosságának száma 2050-re több mint 9 milliárd lesz a jelenlegi közel 7 milliárdhoz képest. A városokat - az erdőkkel szemben - azonban soha nem vették számításba az üvegházhatást okozó gázok közül a legveszélyesebbnek tartott szén-dioxid elnyelésére alkalmas "kútként". A brit ökológiai társaság tudományos folyóiratában, a Journal of Applied Ecology című lapban megjelent friss tanulmány viszont azt sugallja, hogy a városok szerepe jelentős lehet a CO2 elnyelésében.

©

Tudósok az Anglia középső részén fekvő Leicester városát modellezték. A település lakossága hozzávetőleg 300 ezres, a város 73 négyzetkilométeren terül el. A szakemberek felmérték, hogy a parkok, kertek, elhagyott ipari zónák, az út menti és a folyóparti zöld területek milyen mennyiségű szén-dioxidot képesek elnyelni. Eredményeik alapján a városi zöld területek 230 ezer tonna káros gázt tudtak megkötni: ez 150 ezer autó éves szén-dioxid-termése.

"A városi növényzet tehát jelentős mennyiségű karbont tud elnyelni" - foglalta össze Zoe Davies, a Kenti Egyetem kutatója, hozzáfűzve: a városi "karbonkutak" természetesen nem ellensúlyozzák a bolygó évi több milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátását, de csökkenthetik az üvegházgáz hatását, különösen ha a zöld területeken több a fa, mint a gyep és a cserje. Leicesterben például a közparkokban inkább füvesítenek. Ha csak a területek 10 százalékát fákkal ültetnék be, a karbonraktározás 12 százalékkal nőhetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!