Csináljon notebookot a pendrive-jából!

Csináljon notebookot a pendrive-jából!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az ember ma már rengeteg helyen használ számítógépet, otthon, ismerősök...

Az ember ma már rengeteg helyen használ számítógépet, otthon, ismerősök otthonában, munkahelyen, netkávézóban. Milyen jó is lenne ilyenkor, ha a levelezőprogram a saját beállításunkkal és címjegyzékünkkel futna, nem kéne ötvenedszer is letölteni a VLC mediaplayert, mert valamelyik DivX-szel gond van, és nem kéne vírusirtót telepíteni más gépére, ha nem kívánt behatolókra gyanakszunk.

A PortableApps minden ilyen és ehhez hasonló problémánkra igazán frappáns választ ad . A PortableApps az egyik legjobb freeware program, amellyel az utóbbi időben találkoztunk, és nemcsak az ötlet, hanem a kivitelezés is zseniális. Hogy mi teszi naggyá? Először is az egyszerűsége és a felhasználó-barátsága. A használatba vételhez nem kell mást tennünk, mint letölteni az alapprogramot a honlapról, vagy rögtön felinstallálni az egyik előre összeállított programcsomagot. Meg kell, hogy adjuk, hogy melyik meghajtóra szeretnénk telepíteni, természetesen a pendrive-unk, vagy az MP3 lejátszónk gyökérkönyvtárát válasszuk ki. A program bármilyen hardverrel működik, még iPoddal is.

Innentől egy kis türelemre lesz szükségünk, mert az összeállítástól függően körülbelül 5-15 percet vesz igénybe a telepítés. Ha készen vagyunk, megjelenik a program menüje, amelyből kiválaszthatjuk, hogy melyik alkalmazást szeretnénk futtatni. Sajnos, hogy kis helyen is elférjenek, és standalone módban, azaz installálás nélkül is fussanak, valamennyire át kellett őket alakítani, ezért bármilyen alkalmazást nem adhatunk a használatba vett programok listájába, de van miből válogatni.

A csinos kezelőfelület már csak kellemes ráadás

A program készítői valóban a freeware programok krémjét dolgozták fel, így az USB-meghajtónkon magunkkal vihetjük többek között a Firefoxot, a Thunderbirdöt, a Sunbirdöt, a teljes OpenOffice-t, a VLC MediaPlayert, a ClamWin vírusirtót (!) és még számos egyéb, jól bevált ingyen programot, amelyek lefedik a mindennapos használatban felmerülő összes területet. Tehát mehet az iPod-ra tömörítő, képszerkesztő (a nagyszerű GIMP), FTP-kliens, és még sudoku, meg aknakereső is. Majd negyven program közül válogathatunk, és a lista még bővülni fog. A honlapon a készítők létrehoztak egy fórumot, hogy a felhasználók új programokat javasolhassanak, és amit sokan kérnek, az előbb-utóbb el is készül.

A programok telepítése és törlése pofonegyszerű. Ha valamit nem használunk, és nem akarjuk, hogy foglalja a helyet a hordozható tárolónkon, egyszerűen csak letöröljük a könyvtárát. Ha valami új progira fájna a fogunk, akkor kiválasztjuk a listából, letöltjük, és a Portable menüjében az Options menüpontban megkeressük az install new app-et, megadjuk a telepítendő fájlt, és már meg is volnánk.

Más számítógépen a használat pofonegyszerű, ha csatlakoztatjuk a pendrive-ot vagy az MP3 lejátszót, akkor a Windows megkérdezi, mit tegyen, és mi azt válaszoljuk neki, hogy indítsa el a Portable Apps Menut. Erre az előugrik, és már indulhatnak is kedvenc alkalmazásaink.

Csatlakoztatáskor a program felajánlja a menü indítását

Tapasztalataink szerint az összetettebb programok, mint a VLC vagy az OpenOffice elsőre lassabban töltődnek be, másodszorra viszont már iszonyú gyorsan. A programjaink beállításait a Portable Apps kimenti az adathordozónkra, ezért a Firefox vagy a Thunderbird tényleg bárhol ugyanúgy fog futni, mint ahogyan azt mi először elképzeltük. Az egészben az a szép, hogy néhány program még a Windows 95-tel is elfut, de a jó öreg Windows 98-tól már minden operációs rendszer szóba jöhet.
Nagyon tetszett az is, hogy a fejlesztők vették a fáradságot, és mindezt a sok funkciót egy igen csinos csomagolásba helyezték, ami jól megy a Vistához és az XP-hez is. A kezelőfelület átgondolt, egyszerű és átlátható. A program létrehoz egy dokumentumok könyvtárat is, zenék, képek és videók almappával, ami a kezelőfelületről azonnal elérhető. Apró figyelmesség, ami tényleg nem került semmibe a programozóknak, mégis egy további ok amellett, hogy a PortableAppset letöltsük a netről.


Hozzászólások