Vezeték nélküli zenelejátszó

Vezeték nélküli zenelejátszó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sok ilyen célkészüléket lehet kapni, mi most egy csúcskategóriás...

Sok ilyen célkészüléket lehet kapni, mi most egy csúcskategóriás darabot próbáltunk ki, a Logitech Squeezebox Duetet. A névben szereplő Duet jelzi, hogy ezt a lejátszót „kettévágták”. A nagyobb dobozon, amelyből hifi rendszerünkhöz vezethetjük a hangot, nincs semmilyen kijelző, csupán egy több színben világító gomb jelzi, éppen milyen állapotban van a készülék. 

A kézi irányítón egy forgatható tárcsával vezérelhetjük a legtöbb funkciót

A Duet másik fele egy távirányítóra hasonlít, azonban ezen egy nagy méretű kijelzőt is találunk, amelyen láthatjuk az éppen játszott műsort és más adatokat. Mindkét egységben van WiFi csatlakozó, így otthoni hálózatunkhoz vezeték nélkül csatlakoztatható, és a hordozható irányító is ezen keresztül kapcsolódik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lejátszót akár a másik szobából is vezérelhetjük.
A Squeezebox Duet asztali egységén még egy Ethernet csatlakozót is elhelyeztek, így akár azon keresztül is kapcsolódhatunk a helyi hálózathoz, illetve az internethez.

Analóg és optikai hangkimenetek a lejátszón

A két egység, a bekapcsolása után automatikusan megkeresi a rendelkezésre álló vezeték nélküli hálózatokat, ezek közül kiválaszthatjuk, melyikhez szeretnénk kapcsolódni. A kézi irányító megkeresi a Squeezeboxot, és már válogathatunk is, honnan és milyen zenét szeretnénk hallgatni.
A zeneforrások közül kiválaszthatjuk a Squeeze Networköt, ahonnan elérhetjük a legnépszerűbb internetes zenemegosztó hálózatokat (Slacker, MP3Tunes, Rhapsody, Pandora, Live365, RadioIO, RadioTime, Last.fm) és az összes Shoutcast internetes rádióadást. A Squeeze Network weboldalán keresztül tudjuk beállítani az egyes szolgáltatásokhoz tartozó elérési adatainkat (felhasználónév és jelszó). Ez a weboldal arra is használható, hogy távolból vezéreljük a lejátszót. Itt mindig látjuk az éppen játszott zene adatait, választhatunk másik rádióállomást vagy zeneszámot, szabályozhatjuk a hangerőt vagy akár ki is kapcsolhatjuk a dobozt.

A Flickr-en található fotókat is megnézhetjük a színes kijelzőn

Az internetes zeneforrásokon kívül a helyi hálózatban lévő számítógépeken tárolt zenéket is le tudja játszani a készülék. Megadhatjuk azokat a könyvtárakat, ahol zenei gyűjteményünk található. Az iTunes alatt tárolt dalokat automatikusan tudja kezelni. Ezek lejátszásakor a kézi irányító kijelzőjén még a CD borítók képei is megjelennek.  

Közvetlenül elérhetjük a legnagyobb zenei oldalakat

A kézi irányítóval el lehet érni néhány fontos internetes híroldal RSS feedjét is, így azon olvashatjuk a legfrissebb híreket. Akinek még ez sem elég, hozzákapcsolódhat a Flickr képmegosztó oldalhoz, és diavetítést nézhet a legjobb fotókból, miközben hallgatja a zenét. Az irányítóhoz több Squeezeboxot is kapcsolhatunk, könnyen tudjuk vele vezérelni, hogy akár minden szobában más és más internetes rádióadást vagy zeneszámot állítsunk be.

A lejátszót a kézi irányítóval és a számítógépünkről is vezérelhetjük

Az irányító képernyőjének világítása automatikusan lekapcsol, de a beépített mozgásérzékelő azonnal visszakapcsolja, amint a kezünkbe vesszük.  

A Squeeze Network oldaláról állíthatjuk be hozzáférési adatainkat

A Squeezebox Duet használata rendkívül kényelmes, a hangminősége általában tökéletes, ez azonban attól is függ, milyen tömörítéssel érkezik a zene a hálózatról. Az egyedüli negatívum a készülék ára. A 100 ezer forint körüli ár bizonyára sokakat el fog rettenteni, és inkább továbbra is a számítógépükhöz kötik hifi rendszerüket, legfeljebb nem fogják tudni távolról elegánsan vezérelni azt.

A helyi hálózat számítógépein tárolt zenéket is le tudja játszani, akár WiFi kapcsolaton keresztül is


Hozzászólások