Élő hazai időjárástérkép a Dashboardon egy mozdulattal

Élő hazai időjárástérkép a Dashboardon egy mozdulattal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban mutattunk már olyan virtuális, kiterített földgömböt, amely az...

Korábban mutattunk már olyan virtuális, kiterített földgömböt, amely az Asztal háttereként folyamatosan szem előtt volt Windowson és OS X-en egyaránt és mutatta a felhőzet aktuális változásait.
OS X alatt a Dashboardra is találunk szép számmal időjárást előrejelző Widgeteket az interneten, sőt a rendszer eleve tartalmaz egyet, amely hatnapos előrejelzéssel szolgál, ikonokkal jelezve a várható időjárást, és alatta a várható hőmérsékletet (az AccuWeather.com oldal adatai alapján).
Ennél valamivel több információval szolgál - viszont csak egy napra előre jósol - a WeatherBug Widget, amely nemcsak az aktuális hőmérsékletet és a várható időjárást mutatja, hanem a széljárásról is ad információt, illetve időjárástérképet is tartalmaz.
Akinek ez az időjárástérkép dolog megfogta a fantáziáját, annak tetszeni fog a Radar in Motion Widget is. Ezzel animált időjárástérképhez juthatunk Európáról (sajnos külön Magyarországról nem), amely a The Weather Channel adatain alapul. Ez utóbbi népszerű - és az időjárás előrejelzés viszontagságos voltához képest egészen megbízható - oldalnak természetesen saját Widgete is van, amelyet innen tölthetünk le.
De mi van akkor, ha mi kifejezetten hazai időjárási adatokat szeretnénk térképen látni, minél látványosabb formában? Nos, ha Leopard előtt ülünk, akkor ehhez még csak letöltenünk sem kell Widgetet, néhány kattintással létrehozhatunk sajátot.

Az időjós Dashboardja. :)

Saját időjárás Widget létrehozása
A Safarival ugyanis gyerekjáték a Widgetek készítése egy weboldal adott részéből. Egyszerűen nyissuk meg az Apple böngészőjében a www.idokep.hu oldalt, majd kattintsunk a minket érdeklő időjárástérkép típusra az oldal egyedi és látványos megoldásai közül.
Ha bejött a térkép, kattintsunk a Safari eszközsorában látható ollóra (Open a part of this page in Dashboard). Ekkor, az egérkurzort mozgatva kijelölhetjük az oldal különböző részeit. Válasszuk ki a térképet, és kattintsunk rá. Most még átméretezhetjük a „kivágandó” részt, de a térkép esetében erre nincsen szükség, csak kattintsunk a böngésző jobb felső sarkában látható Add gombra.
A műveletet akár az oldal több térképével is elvégezhetjük, de nem feltétlenül érdemes túlzsúfolni a Dashboardot sem. Csak azt válasszuk ki, amire tényleg szükségünk van.
Így már testre szabott hazai időjárástérképeket (légnyomástérkép, széltérkép, időkép stb.) találunk a Dashboardon, amelyeknek az adatai természetesen folyamatosan frissülnek. Ha egy Widgetre rákattintunk, azonnal megnyílik a böngészőben a teljes oldal, így hozzájuthatunk részletesebb adatokhoz is, ha szükséges.
Ha az alapértelmezett Widget formát túl egyszerűnek találjuk, az I gombra kattintva bármikor választhatunk másik keretet is számára.


Hozzászólások