Érje el még gyorsabban a weboldalakat!

Érje el még gyorsabban a weboldalakat!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows egy úgynevezett DNS cache-t használ, ezzel gyorsítva az URL cím IP cím...

A Windows egy úgynevezett DNS cache-t használ, ezzel gyorsítva az URL cím IP cím átalakítási folymatot. Ezzel a gyorsítótárral le lehet rövidíteni azt az időt, amíg a hálózaton lévő DNS szerverek megmondják, milyen IP címen kell keresni egy weboldalt. 

Körültekintéssel végezzük a Registry változtatását

A cache tárolja a legutoljára felkeresett oldalakhoz tartozó IP címet, így ha ismét ezek közül szeretnénk egyet megnézni, akkor nem kell lekérdezni a DNS szervereket, a Windows saját maga is át tudja alakítani a címet. Ha azt szeretnénk, hogy az alapértelmezettnél több címet tudjon tárolni ez a cache, és így ritkábban kelljen megvárni, amíg a hálózaton található DNS szerverektől megérkezik a válasz, akkor növeljük meg a cache méretét a következő lépésekkel:
 
1. lépés: indítsuk el a  REGEDIT programot

2. lépés: keressük meg a 
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters' 
bejegyzést

3. lépés: ennél a bejegyzésnél hozzuk létre a következő DWORD paramétereket

CacheHashTableBucketSize = 1
CacheHashTableSize = 180
MaxCacheEntryTtlLimit = ff00
MaxSOACacheEntryTtlLimit = 12d

4. lépés: zárjuk be a REGEDIT programot és indítsuk újra a Windows-t


A DNS cache, főleg a fenti megoldással, sokat gyorsíthat a weboldalak elérésén. Azonban az is előfordulhat, hogy ebben az átmeneti tárolóban olyan URL/IP páros is szerepel, ami pillanatnyilag nem működik, nem létezik az interneten. Ilyenkor a Windows hiába próbálkozik, nem fogja tudni elérni a cache-ből kiolvasott IP címet. Ezeket a sikertelen próbálkozásokat mindaddig ismétli, amíg a cache-ből ki nem ürül ez a cím. Ez gyakran 5 percig is eltart. Ha ki szeretnénk kerülni ezt a „csapdát”, akkor még a következő DWORD paramétereket is létre kell hoznunk:

NegativeCacheTime= 0
NetFailureCacheTime= 0
NegativeSOACacheTime= 0

Fontos!
A fenti lépésekkel a Windows Registry állományába nyúlunk bele. Ebben egy hibás bejegyzés az operációs rendszer összeomlását is okozhatja, így nagyon óvatosan végezzük el a módosításokat, és ha nem vagyunk biztosak informatikai tudásunkban, inkább bízzuk ezt szakemberre. És persze mindig készítsünk visszaállítási pontot is!  

Hozzászólások