A klímaváltozás nyertese is lehet a mezőgazdaság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Annak ellenére, hogy a klímaváltozás miatt jelentősen csökkenhet egyes növények terméshozama, a megújuló energiaforrások iránti növekvő igény révén akár a klímaváltozás nyertese is lehet a mezőgazdaság - mondta Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára egy konferencián csütörtökön Budapesten.

A "Megújuló energiára kiírt pályázatok állami támogatása és finanszírozása" című konferencián a szakállamtitkár kiemelte: a megújuló energiaforrásokat tekintve a bio-üzemanyagok, a biogáz és a szilárd biomassza területén várható a legnagyobb fejlődés az ágazatban a következő években.

Véleménye szerint a legnagyobb problémát a megújuló energia előállítása kapcsán a gazdasági válság miatti bizonytalanság jelenti, aminek kezeléséhez több hitelre és egységes banki bioenergia-koncepcióra volna szükség.

Sirman Ferenc emlékeztetett: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül 1300 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre 2007 és 2013 között, amelyből a megújuló energia előállításának fejlesztését is finanszírozzák majd.

Rámutatott, a megújuló energiaforrások közül a bio-üzemanyag esetében jelentős exportlehetőségei lehetnek Magyarországnak, mivel a hazai felhasználás a bioetanol esetében csupán 160-200 kilo tonna körül alakulhat évente, míg a termelés 700-800 kilo-tonnára rúghat. A biodízel esetében a termelés 200-220 kilo-tonnát tehet ki évente.

A biogáz termelése elsősorban a helyi energiaigények csökkentésére és a közintézmények energiaellátására bővülhet és fejlődhet, azonban ezt az energiafajtát akár üzemanyagként - elsősorban a tömegközlekedésben - is fel lehet használni.

Sirman Ferenc úgy vélte, hogy a szilárd biomassza előállításában a mező- és erdőgazdasági eredetű biomassza hatékony felhasználásán kívül, a kedvezőtlen termőhelyi adottságú területek kihasználása is fontos szerepet játszhat.