Tartósabb sört eredményez egy új felfedezés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy újonnan kifejlesztett anyag segítségével hosszabb ideig eltarthatóvá válhat a sör, amely így a környezeti hatásoknak is jobban ellenáll. A módszer más folyadékok – például a tej – esetében is működik.

A BBC értesülései szerint a Dortmundi Műszaki Egyetem kutatói rájöttek, hogy a sör íze megváltozik, ha a napfény áthatol az üvegen. Ez a riboflavin, illetve B2-vitamin miatt van, az új felfedezés lényege pedig, hogy egy molekuláris „csapdával” kivonja a folyadékból ezeket a részecskéket, amelyek fennakadnak a struktúra polimerekből álló apró réseiben.

Mivel a riboflavin tartalmú italok jellemzően átlátszó palackokban kerülnek a boltokba, jóval érzékenyebbek a nagy mennyiségű fényre a hosszú távú tárolás során. A fotooxidációnak nevezett folyamat során a folyadékon áthatoló ultraibolya sugarak átalakíthatják a molekulák szerkezetét, s ezáltal további kémiai változásokat eredményezhetnek az italban, amelynek ezáltal megváltozik az íze és csökken az eltarthatósága.

Ahogy a fény áthatol a sörön, megváltoztatja
annak kémiai szerkezetét, ezáltal az ízét is
© Andersen Dávid
Borje Sellergren, a dortmundi egyetem munkatársa egy molekuláris beágyazódásnak nevezett módszert alkalmazott a probléma megoldására. A technológia lényege, hogy egy vékony műanyag réteggel beborítanak riboflavin-molekulákat, amelyeket aztán eltávolítanak a polimerek közül. Így a műanyag felveszi a molekulák alakját, s hatékonyan megköti a riboflavin-részecskéket, ha sörbe vagy tejbe merítik. Az elgondolás az antitestekhez hasonló biológiai rendszerek működését imitálja, amelyek szintén ilyen módon távolítják el a szervezetből a baktériumokat, vagy vírusokat.

A kutatást az egyik nagy holland sörgyár rendelte meg, ám Sellergren szerint a módszert más téren is kiválóan lehet alkalmazni.

„Jóval szélesebb a technológia felhasználási spektruma, kiválóan alkalmas ugyanis az élelmiszerekbe kerülő különböző szennyeződések, méreganyagok, vagy akár nem kívánt mellékízt okozó vegyületek eltávolítására” – magyarázta a szakember a BBC-nek adott interjújában.