Csak most vették észre: időutazó egy múzeumi fotón?

Csak most vették észre: időutazó egy múzeumi fotón?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Hatalmas kavarodás támadt egy kanadai virtuális múzeum egyik fotója miatt. A képen feltűnik egy első látásra nem odaillő ember.

„A South Fork híd árvíz utáni újbóli megnyitása 1940 novemberében. 1941 (?)” – ez a felirat látható egy kanadai virtuális múzeum fotóalbumában a forgetomori.com szerint. A virtuális múzeumnak már a létezése is kérdéses, hiszen az írás szerzője nem talált kontaktszemélyt az intézményhez, a Bralorne Pioneer Museumhoz. Igaz, a szerző nem nézte meg a kanadai múzeumok honlapját, ahol feltüntetik, hogy ez az intézmény csak júniustól szeptemberig tart nyitva, és májusban is csak néhány nap akad, amíg esetleg nyitva vannak.

Bralorne egy szinte teljesen kihalt egykori bányásztelepülés Kanada nyugati részén, British Columbia államban. Viszont az utóbbi években kedvelt túracélpont lett, így időnként azért megélénkül a forgalom Bralorne környékén. A South Fork hidat pedig valóban újjáépítették egy áradás után a negyvenes évek elején.

Az eredeti (?) kép

A bralornei múzeum fotóján mindenesetre látható egy korban első pillantásra nem odaillő alak. A Forgetomori először felsorakoztatta az érveket amellett, hogy mennyire lehetséges mégiscsak, hogy 1940-ben egy kanadai híd újraavatásánál feltűnjön egy napszemüveges, fiatal férfi, furcsa pólóban.

Barbara Stanwyck akkoriban egy filmben tűnt fel hasonló napszemüvegben

Ugyanis a szerző azt bizonygatja, hogy abban a korban is volt ilyen napszemüveg, sőt, nem is póló, hanem pulóver van a napszemüveges férfin. Márpedig a pulóveren igenis lehet olyan mintázat, amelyet a korabeli technikával felvihettek az anyagra. Sőt a férfi fényképezőgépéhez is volt hasonló 1940 táján. Vagyis nem odaretusált időutazóról lehet szó, hanem lehetett egy extravagáns kortárs is a képen – de végül nem ez a konklúzió.

A szerző ugyanis észrevette, hogy mintha nem lenne elég hely egy ilyen alak elhelyezésére a képen. És az is furcsa, mintha a mellette-mögötte álló másik alak tartaná a napszemüveges alak fényképezőgépét, ami mégiscsak furcsa.

Más blogok és fórumok is foglalkoznak a képpel. Ezeken azt elemzik a hozzászólók, hogy a napszemüveget mégiscsak „megphotoshopolhatták”, hiszen az oldala el van takarva, márpedig erre miért lett volna szükség 1940-ben?

Árnyék vetül...

Egy másik szájton viszont valaki talált egy embert egy másik fotón, aki hasonlíthat az időutazóra. Egy harmadik helyen a nap beesési szögét is sokan elemzik, az „időutazó” fülének árnyéka ugyanis szerintük nem a többi alaknál látható beesési szögre utal.

A vitát teljes bizonyossággal eldönteni nem lehet, mindenesetre várjuk meg, hogy májusban-júniusban bemegy-e valaki a bralornei múzeumba, és utánanéz-e az eredeti képnek.

 

Hozzászólások