A legtöbbet warezolt Blu-ray film

A legtöbbet warezolt Blu-ray film

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Most ugorjunk előre három évet az időben: napjainkban a Blu-ray hihetetlenül népszerű, már vannak olyan fájl- és...

 Most ugorjunk előre három évet az időben: napjainkban a Blu-ray hihetetlenül népszerű, már vannak olyan fájl- és torrent-oldalak, ahol csak és kizárólag ilyen szuper minőségű, Blu-ray fájlokat lehet letölteni. A nagy fájlméret sem akkora gond már, de mielőtt megsajnálnánk a forgalmazókat, gyorsan tegyük hozzá, hogy a Blu-ray filmek a boltokban is jól fogynak: a Dark Knight Blu-Ray verziója tartotta eddig a hivatalos rekordot, az első napon majdnem egymillió példányt adtak el belőle, most azonban az Avatar lépett a lista elejére: már az első nap több mint kétmillió példányt értékesítettek a lemezből.

De mi a helyzet a warez fronton? Nos, hasonló: a Blu-ray itt is népszerű. Az Avatar Blu-Ray verziót, a torrentekre kerülése utáni első napon máris kétszázezer felhasználó töltötte le (a szám azóta is növekszik, több mint négyzetesen), amivel új rekord született: immár az Avatar lett a világon a legnagyobb arányban letöltött Blu-ray mozi. A kétszázezer letöltés persze még mindig elenyészően kis szám a „hagyományos” vagy éppen agyontömörített warez-filmek letöltéseihez képest, ennek oka, hogy bár a Blu-ray egyre népszerűbb, azért mégis 10 GB-os letöltésről van szó, azaz igazi filmrajongónak kell lenni ahhoz, hogy egy ekkora fájlt le-torrentezzünk.

 

Érdekesség, hogy a warezolt Avatart legnagyobb számban Angliából és Ausztráliából töltötték le a felhasználók. Két eset lehetséges: vagy ők a legnagyobb Blu-ray rajongók (és iszonyat jó a sávszélességük), vagy ekkora hatással volt a letöltésekre az, hogy az említett két országban a hivatalosan megvehető Blu-ray verzió csak később jelent meg a boltokban, a torrent viszont a világon mindenütt egy időben. Az utóbbi forgatókönyv a valószínűbb.

Impozáns mennyiségű warezolt Blu-ray Avatar csücsül tehát a világ merevlemezein – érdekesség, hogy a forgalmazó a DRM-mel (másolásvédelem) is elkavart valamit, így az első pár százezer gyártószalagról lekerült DVD-t még azok sem tudták lejátszani, akik hivatalosan megvették; ez is közrejátszhatott abban, hogy sokan inkább letöltötték a Blu-ray verziót. 

A legérdekesebb az egészben, hogy az Avatar egyszerre döntött meg két rekordot: a hivatalos, mozi- és bolthálózaton keresztüli forgalmazásban is megdöntötte minden idők bevételi rekordjait, de ugyanakkor letöltések tekintetében is csúcstartó: a világ legtöbbször letöltött és feltöltött mozifilmje lett. Ezek szerint, ha valami jó, akkor lehet egyszerre üzleti siker és warez-rekord is? Érdemes elgondolkodniuk a forgalmazóknak és rendezőknek/forgatókönyv íróknak: lehet, hogy azok a filmek, amelyek csak warez rekordokat érnek el, de bevételt nem… nos, lehet, hogy azok a filmek nem jók?

Hozzászólások