Nagyobb képernyővel és nyomógombos billentyűzettel támad az iPhone 5?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Apple 2011-es nagy dobásai egyértelműen az iPad táblagép második generációs változata, illetve az iPhone 5-ös verziója lesznek. Steve Jobs cége hírhedten szigorúan őrzi a titkait, így a technika iránt érdeklődő bloggerek, újságírók is csak mendemondákra, elejtett félmondatokra támaszkodhatnak. Lássuk, mit vár az IT-szakma az iPhone 5-től.

A Mashable blog szerkesztői egy tajvani oldalra hivatkoznak, amikor az okostelefon új változatát emlegetik. Szerintük a szigetországban szerkesztett blog ritkán téved, amikor az Apple termékeinek várható részleteit boncolgatják. Ezen informácók – és egyéb, többek között a DigiTimestól és a HubPagesről származó értesülések – szerint az iPhone 5-nek az eddigieknél nagyobb képernyője lehet, amely várhatóan OLED-technológiát alkalmaz.

Az új készülék emellett vékonyabb is lesz, mint az eddigiek, a HubPages.com információi szerint nagyjából 9,3 milliméter. A Mashable szerint egyébként a meg nem erősített értesülések különböző – jellemzően félkész – prototípusok alapján kaphattak szárnyra. A bloggerek megjegyzik, ha a pletykák igaznak bizonyulnak, ez arra utalhat, hogy az Apple döntéshozóit egyre jobban aggasztja az Android operációs rendszerrel szerelt készülékek térhódítása (amelyeknél egyre gyakoribb a nagyméretű kijelzők és nagyobb teljesítményű kamerák megjelenése).

Ezzel kapcsolatban arra is számítanak a bloggerek, hogy az iPhone 5 kamerája már felülmúlja a 4-es változat 5 megapixeles eszközének képességeit, főleg, mivel a felső kategóriás Androidot futtató okostelefonoknál már nem ritkaság a 8 megapixeles kamera sem, sőt, az Altek Leo nevű készülék például a maga 14 megapixeles eszközével inkább tűnik digitális fényképezőgépnek, mint mobilkészüléknek. A várakozások szerint az iPhone 5 kamerája valahol 8-12 megapixel között lehet majd.

Az Altek Leo inkább fényképezőgép, mint okostelefon
©

A HubPages.com-on megjelent cikk szerint az amerikai Verizon Wireless mobilszolgáltató már most teszteli az új generációs iPhone-okat, egészen pontosan azok CDMA típusú hálózati szabványait, ezért feltehetően a pletykák java része is egy cserfes Verizon alkalmazottól származhat. Ezek szerint az iPhone 5-ben már olyan funkciók is helyet kapnak, mint a nagy sebességű videotelefonálás (amelyhez már nem lesz szükség wifi-elérésre, csupán 3G vagy 4G mobil szélessávra), vagy az arcfelismerést alkalmazó biztonsági megoldás.

A feltételezések szerint az új generációs Apple készüléken lehetőség nyílik majd rá, hogy egyes ismerőseinkhez különböző SMS-hangokat és e-mailre figyelmeztető jelzéseket állítsunk be. Emellett várhatóan lehetséges lesz vezeték nélkül szinkronizálni a készüléket az iTunesszal, valamint a hangszórók teljesítménye is növekszik a korábbi modellekhez képest.

Az iPhone 5 feltehetően karc- és törésálló képernyőt is kap majd, illetve megnövelt belső memóriát (az alapmodell várhatóan 32, a nagyobb változat 64 gigabyte-os lehet). Növekszik az akkumulátor kapacitása is, a hírek szerint 3G használatával 14 óra, 4G használatával 7 óra beszélgetési, illetve 600 óra készenléti időt várnak a szakemberek. A készülékbe emellett várhatóan valódi GPS-modul is kerül majd az eddigi szoftveres megoldások helyett.

A legmegdöbbentőbb híresztelés azonban minden bizonnyal a nyomógombos billentyűzet megjelenése, amely az értesülések szerint a telefon aljából kicsúsztatható megoldás lehet. A pletyka már most nagy vihart kavart az Apple rajongói között, több fórumon szenvedélyes vita kerekedett ebből, sokak szerint kizárt, hogy a cupertinói cég ilyen lépésre vállalkozna, mivel ez „szembemenne a vállalat eddigi elveivel”. A Mashable bloggerei is megjegyzik: egy ilyen lépés ugyancsak szokatlan lenne az Apple-től.

A fenti értesülésekhez hasonlóan képlékeny az iPhone 5 megjelenésének dátuma. Az iPad 2-vel kapcsolatban is számos találgatás látott napvilágot 2011 januárjától áprilisáig, a következő iPhone sorsa is csak ennyire tűnik biztosnak: a pletykák szerint akár már idén júliusban bemutathatják a készüléket, de akad augusztusi bejelentésre utaló híresztelés is.

Mint a fentiekből látható, szilárd információ igen kevés van az iPhone 5-öt illetően, annyi azonban bizonyos, hogy az Apple eddigi készülékeihez hasonlóan ezt is hatalmas érdeklődés és feszült várakozás övezi.