Rosszul alszik? Lehet, hogy a kütyük tehetnek róla

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Minél gyakrabban tölti valaki a lefekvése előtti órákat a legkorszerűbb eszközök (mobiltelefon, játékkonzol, iPad stb.

Minél gyakrabban tölti valaki a lefekvése előtti órákat a legkorszerűbb eszközök (mobiltelefon, játékkonzol, iPad stb.) társaságában, annál valószínűbb, hogy az éjszakai alvása nem lesz igazán pihentető – összegzi a washingtoni székhelyű Nemzeti Alvás Alapítvány tanulmánya. Az alvással pedig gond van az Egyesült Államokban (és valószínűleg kis hazánkban is hasonló a helyzet): az amerikaiak mintegy kétharmada állítja, hogy szinte nincs is olyan éjszakája egy héten, amikor igazán jót aludna. Említett alapítvány a kutatásában összefüggést keresett a kommunikációs technológiák használata és az alvási szokások megváltozása között.

Mint kiderült, a megkérdezettek 95%-a aktívan használ valamilyen elektronikus eszközt, televíziót, számítógépet, mobiltelefont, videojátékot, táblagépet lefekvés előtt. Azonban a különböző generációk (46-64 évesek, 30-45 évesek, 19-29 évesek, illetve 13-18 évesek) technológiafogyasztó szokásai nagyon is eltérnek.
Az idősebbek (46-64év közöttiek) ugyanis elsősorban tévét néznek lefekvés előtt (67%), azonban ahogy lefelé megy az életkor, már egyre kevesebbeket vonz a televízió. A fiatalabbak inkább a számítógép és a notebook előtt ülnek: az Y generáció (1976 -1995 között születettek) 47%-a és a Z generáció ((20 évnél fiatalabbak) 55%-a nyilatkozott úgy, hogy minden vagy majdnem minden este szörföl a neten lefekvés előtt.

A mobiltelefon-használat is szignifikáns eltéréseket mutat a különböző korcsoportokban. A Z generáció tagjainak több mint a fele, és az Y generációsok közel fele mondta, hogy folyamatosan SMS-ezik mobiljával lefekvés előtt (összehasonlításképp: az X generációnál már csak 15% ez a szám, a még idősebbeknél pedig mindössze 5%). A legfiatalabbak 9 százaléka állította, hogy minden éjjel felkelti egy hívás vagy egy SMS, a kicsit idősebbeknél pedig ez még gyakoribb.
Sajnos a mesterséges fény, amit alkonyat után és elalvás előtt használunk, megzavarja az alvást segítő melatonin nevű hormon termelődését, s a világító képernyők csak fokozzák ezt a negatív hatást. Erre persze már jó pár tanulmány rávilágított, a mostani kutatás viszont azt bizonyítja, hogy az „interaktív”, tehát a néző által is beavatkozást követelő eszközök (ilyenek a mobiltelefonok, számítógépek, játékkonzolok stb.) tovább rontanak a helyzeten.
Mindez azért is aggasztó, mert úgy tűnik, a fiatalabb nemzedékek már nem kerülhetik ki az ilyen eszközök használatát, ezek viszont, többek között az alvás befolyásolásával, káros hatással lehetnek egészségükre.
S hogy mi lehet a megoldás? Nos, ez nehéz kérdés, és ezzel feltehetően mindenki egyetért, aki próbálta már lebeszélni gyermekét az esti „kütyüzésről”. Pedig egy kiadós testmozgás, no meg persze az elődöknél oly jól bevált esti könyvolvasás talán a pihentetőbb alvásban is segítene.
Hozzászólások