Házimozinak is tökéletes lesz az új Commodore 64

Házimozinak is tökéletes lesz az új Commodore 64

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többször is próbálták, sosem sikerült - nagyjából ennyit lehet elmondani a Commodore márkanév felélesztéséről, de a...

Többször is próbálták, sosem sikerült - nagyjából ennyit lehet elmondani a Commodore márkanév felélesztéséről, de a Commodore USA nem adja fel. Nemrég bemutatták az újabb felújított C64 prototípusát, amely most a technikai verseny helyett inkább a retró hullámot lovagolja meg.

©

Korábban voltak olyan irányú törekvések, hogy a Commodore ismételje meg az Apple sikertörténetét, de ez a mai világban lehetetlen (korábban talán még lett volna erre esély), tehát maradt a B-terv, vagyis a nosztalgiázásra hajlamos vásárlóerő megszólítása. Ugyanis a C64 még most is menő, jó példa erre az úgynevezett C64 DTV sikere is (amely egy joystickbe épített játékgép volt, kifejezetten a régi C64-es játékokat lehetett újrajátszani vele), tehát a rajongókat még mindig meg lehet találni.

A régi reklám. Ma már nem ilyen könnyű a helyzet...

A C64-korszak felidézése persze ma már nem elegendő, hiszen bármilyen PC-n futtatható rengeteg emulátor, és sok weboldalon szinte az összes régi 8-bites játék megtalálható. Viszont ha magát a C64 gépet dobjuk ismét a piacra, persze kicsit több tudással, akkor máris itt a lehetőség a vásárlóerő ingerlésére - gondolja ezt a Commodore USA, és így várhatóan még az idén boltokba kerülhet a legújabb modell, amelyről egyébként már rajzokat is bemutatott a gyártó, ezek megtekintéséhez kattintson ide.

©

A kétmagos 525 Atom processzorral, 2 GB memóriával és Nvidia Ion2 videokártyával felszerelt Commodore gép valójában egy PC (teljes kompatibilitással), amely képes beépített emulátort futtatni (így egy teljes C64-es gépet is kapunk, de ha akarjuk, máris ott a Windows). Maga a szerkezet van akkora, hogy egy DVD-, illetve opcionálisan Blu-ray meghajtó is helyet kapott az oldalán, emellett VGA, DVI, USB (összesen 4 bemenettel) és 6.1-es hangkimenet is található a paneleken. Természetesen képes wi-fi kapcsolatra is, és akár teljes médialejátszóként is használható, hiszen a HD-videókat is zökkenőmentesen kezeli, legalábbis a gyártó ígérete szerint.

A C64-es emulátor ráadásul külön szoftveres támogatást is kapott Commodore Operating System néven, így a játékok futtatása mellett képek, demók és leírások is helyet kapnak a 8-bites korszak rajongóinak készült gépen.

Régi idők játékai. Még emlékszünk?

Egy valamirevaló geek nappalijában pedig kötelező kellék lesz, ami egyébként házi-mozinak is igen kellemes, de akár netezni is lehet vele a tévé előtt. Árcetli egyelőre nincs, de talán a Commodore jól tenné, ha nem próbálkozna felső kategóriaként visszatérni, sokkal nagyobb sikere lehetne olcsó és vicces kütyüként, mint az Apple versenytársaként. Az valahogy sosem sikerült az elmúlt 20 évben.

Hozzászólások