Látta már a mai Google-logót? Kiderült, kinek szól

Látta már a mai Google-logót? Kiderült, kinek szól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Stanislaw Lemet ünnepli szerdán a Google: a keresőóriás különleges logója annak állít emléket a fekete-fehér interaktív animációval, hogy hatvan éve jelent meg a világhírű lengyel sci-fi szerző első könyve.

A rövid animációban az íróra feltűnően hasonlító rajzolt figura egy óriási robottal találkozik. A Google-felhasználók az egér mozgatásával kapcsolatba léphetnek a robottal és segíthetnek neki a számolásban.

A BBC online kiadása az emléknapi Google-logó (doodle) újdonságai között említette azt is, hogy az átrajzolt logóra kattintva most nem jelenik meg az eseményre utaló találati lap, azt ezúttal az interaktív játék helyettesíti. Az animáció egy üzenettel zárul, amelyből kiderül, hogy a rajzfilmet Daniel Mroz illusztrációi ihlették, amelyek a 2006-ban elhunyt Lem robotokról szóló Kiberiáda című novelláskötetéhez készültek.

©

Lem a 1940-es évektől számos novellát, költeményt és esszét írt. Első kötete Asztronauták címmel 1951-ben jelent meg. Legismertebb munkája, a Solaris tíz évvel később látott napvilágot nyomtatásban, az ugyancsak a kulcsművei között emlegetett Kiberiádát pedig 1965-ben adták ki.

A Solarisból 1972-ben Andrej Tarkovszkij rendezésében készült a ma már klasszikusként emlegetett film, Steven Soderbergh pedig 2002-ben George Clooneyval készítette el a hollywoodi változatot. A lengyel író munkáit mintegy negyven nyelvre fordították le és 27 millió példányban keltek el.

©