Feldühíti a szoptatós anyákat a Facebook prüdériája

Feldühíti a szoptatós anyákat a Facebook prüdériája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demonstrációkat szerveznek a szoptatós anyák, mert a Facebook szigorú szabályai miatt nem publikálhatnak olyan képeket, melyeken a csecsemőjüket szoptatják.

A Facebook tipikus amerikai nagyvállalat, s mint ilyen az irrealitás határáig betartja és betartatja az illendőség szabályait. Az amerikai papírforma szerint a csupasz női mell megmutatásával túl messzire menne a közösségi oldal, ezért még a szoptatós anyákat és csecsemőjüket ábrázoló képeket is ugyanúgy törli, illetve az oldalakat ugyanúgy blokkolja, mint az ízléstelen, szexista vagy obszcén képeket publikálókét.

©

Ezt már 2008 óta felhánytorgatják az érintettek a Facebooknak, azzal érvelve, hogy a szoptatás nem obszcén, és a Tera.ca oldalra várják a törölt képeket. Eddig mintegy négyszáz ilyen esetről tud a Spiegel, mely arra is kitér, hogy a szoptatás publikálásáért küzdő nőknek saját,  3700 tagot számláló Facebook-csoportjuk is van, és petíciót is írtak a jogaikat követelve.

Ausztráliában már politikia színezetet is kapott az ügy: egy miniszter nem restellt Mark Zuckerberghez fordulni, hogy amellett érveljen, a szoptatás normális és természetes dolog.

Ezzel párhuzamosan több európai városban is tüntetéseket szerveznek a szoptatást és az anyamellen csüngő csecsemőket ábrázoló képek érdekében.

Az egyik ír aktivista azért bírálja a közösségi oldalt, mert szerinte ilyen alapon a cumisüvegből a gyermekét etető szülőket ábrázoló képeket is törölhetnék a Facebookról.