Az Apple nagy dobása: itt vannak az új iPhone-ok és egy óriási iPad

Az Apple nagy dobása: itt vannak az új iPhone-ok és egy óriási iPad

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az utóbbi évek legérdekesebb bemutatóját vitte színpadra a San Francisco-i Bill Graham Civic Auditoriumban az Apple. Az új iPhone-ok mellé megérkezett az évek óta lebegtetett nagy iPad, amely minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy valóban lecserélhessük rá a laptopunkat. A szerdán bemutatott újdonságok szokás szerint nem lesznek olcsók, ezzel együtt szinte biztos, hogy szokás szerint tízmilliók akarnak majd egyik-másikból maguknak.

Egyre kevésbé van könnyű dolga a piaci pozícióit évek óta őrző Apple-nek. Bár a sokáig nagy konkurensként számon tartott Samsung az utóbbi időben kétségtelenül elaludt, történnek azért szokatlan dolgok az okostelefonos porondon. Például a Sony és a Microsoft/Nokia már nincsenek a tíz legnépszerűbb gyártó közt, a Vivo és a Yulong viszont igen – a top 10-ben hét kínai gyártó van, egy részünk felénk teljesen ismeretlennek számít. Hogy miért kell odafigyelni a Yulongra, azt jól mutatja a nem is olyan régen még hasonló mitugrászként számon tartott Huawei, a vállalat, ami az Apple előtt egy héttel mutatta meg a saját telefonjában működő, az új iPhone-ok egyik nagy újításának is szánt Force Touch technológiát.

Az Apple-nél persze valószínűleg helyén tudják kezelni a dolgot: nem az számít, ki mutat be valamit elsőként, hanem hogy ki tudja legjobbra csiszolni, és hát végeredményben az a legfontosabb kérdés, hogy ki tudja jobban eladni. Ebben pedig klasszikusan jó, mostanában minden eddiginél jobb az Apple, és ezt Tim Cook vezérigazgató szokás szerint néhány meggyőző számmal illusztrálta a szerdai sajtóeseményen. Az iPhone-eladások 3,5-szer gyorsabban nőnek, mint az iparági átlag, ami annak is köszönhető, hogy a tavaly bemutatott iPhone 6 a vállalat eddigi legsikeresebb telefonja.

Az új iPad gyorsabb, mint a laptop, ami otthon van

De ne szaladjunk ennyire előre, Tim Cook sem tette. Az új iPhone-ok a bemutató végére maradtak, miközben bő negyedórányi bemelegítés után máris terítékre került a régóta pletykált új iPad: az óriási iPad Pro. A vállalat szerint jobb, mint egy telefon – hiszen az olyan kicsi, hogy munkavégzésre nem alkalmas. És jobb, mint egy laptop – hiszen könnyebb és tovább bírja.

©

Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően az iPad Pro képernyője 12,9 hüvelykes, és 5,6 millió pixel van rajta. Ez önmagában lehet, hogy nem mond sokat, de azt nézve, hogy ez több pixel, mint amennyi a Retina képernyős MacBook Pro laptop képernyőjén van, akkor abból már sejthető a lényeg. Ami nem (csak) az, hogy az iPad Pro képe gyönyörű, hanem az, hogy az iPad Pro az új MacBook. Ez már csak azért is gyanús, mert az Apple asztali gépek erejéhez mérhető processzorerőt és konzolokéhoz hasonló grafikai teljesítményt ígér: a gigászi iPad gyorsabb, mint az elmúlt fél évben eladott laptopok 80 százaléka, a grafikai teljesítménye pedig 90 százalékuknál jobb.

A laptopságot és a munkát segíti a gépet dokkolóként fogadó fizikai billentyűzet, valamint a sok iPad-használó által évek óta várt érintőceruza. A meglehetősen leíró jellegű, Apple Pencil néven bemutatott vezérlőeszközről sok konkrétum nem derült ki, a gyakorlati használhatóságáról az első tesztek mutatnak majd meg valamit. A színpadon mindenesetre kiderült: a Microsoft és az Adobe is lát benne fantáziát, az Office és a Photoshop appok is kihasználják majd a ceruza lehetőségeit.

©

Az Apple üzemidő-ígéretében ritkán csalódtunk – konkrétabban: még sosem –, ennek fényében pedig kifejezetten jól hangzik az, hogy az iPad Pro a fent vázolt, komolyabb grafikai programokhoz is elegendő teljesítmény mellett is 10 órán át bírja egy töltéssel.

A lóerőért és az üzemidőért cserébe minimális mérettöbblettel fizetünk: miközben az iPad Air 2 vastagsága 6,1 mm-es volt, az iPad Pro egy 6,9 mm-es házba fért bele. Ami még jobb, súlya mindössze 712 gramm. Az eddig soroltakon kívül ebbe négy hangszóró, 8 megapixeles kamera, Touch ID ujjlenyomat-leolvasó és igény esetén még 4G/LTE mobilnet is belefér.

A novemberben piacra kerülő készülék csak wifis neteléréssel 32 gigás belső tárhellyel 799 dollárba, 128 gigással 949 dollárba kerül majd. A mobilnet a high-end verzióban elérhető, ez a 128 gigás modell 1079 dollárba kerül majd. Hazai árakra lefordítva (és áfásítva) ez 320 ezer forint körüli nyitóárat jelent majd, a sor végén álló high-end modell pedig 430 ezer forintba kerülhet. A billentyűzetért további 169 dollárt, az Apple-ceruzáért pedig még 99 dollárt kell majd fizetni.

©

Nyomás az iPhone-okért

Akármennyit is adnak majd el az iPad Próból, két dologból egészen biztosan több fogy majd: ezek az új iPhone-ok. Még akkor is, ha az új, rózsaarany színváltozatot kivéve egészen ugyanúgy néznek ki, mint a tavalyi modellek – az Apple azt állítja, belül rengeteg dolgot megújítottak. Ott van rögtön az érintés, amelyet ezután a nyomás erősség alapján is érzékel majd az iPhone-ok képernyője. Ezt a képességet a MacBookoknál Force Touch-nál hívja az Apple, de talán a Huawei múlt heti hasonló elnevezése után az iPhone-oknál már 3D Touch-ként, azaz 3D-s érintésként emlegetik.

©

A nevezéktannál sokkal fontosabb az, hogy a Huawei bár megelőzte egy héttel az Apple-t, az utóbbi vállalat mégis sokkal, de sokkal előrébb jár: az Apple-nél nem csak a technológiát magát fejlesztették, hanem szoftveres alkalmazási lehetőségein is rengeteget gondolkoztak. Az erősebb érintés amolyan “jobb kattintásként” funkcionál majd. Ha például a fényképező ikonját érintjük meg határozottabban, akkor nem megnyílik a kamera alkalmazása, hanem egy lenyíló menüből azonnal kiválaszthatjuk, hogy fotózni vagy videózni szeretnénk majd, netán szelfizni (így az elülső kamera aktiválódjon) satöbbi – a rendszer az adott appban általunk legtöbbször használt funkciókat mutatja.

©

És ha már a kamera: az Apple végre hozzányúlt a megapixelekhez is, így az iPhone 6s-be és 6s Plusba már egy 12 megapixeles kamera került. Ez csak házon belül nagy fejlődés – a korábbi, 8 megapixeles modulnál 50 százalékkal több pixel kerül egy képre –, a konkurensekhez mérve inkább felzárkózás. De mivel egy kép minősége nem csak a megapixelek számától függ, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kameramodul egyéb fejlesztései – a pontosabb autófókusz, jobb optikai képstabilizátor, rossz fényviszonyok jobb lekezelése – továbbra is a mezőny élbolyában tartják majd az Apple-t.

Fejlesztettek a lóerőért felelős belsőségeken is: az új iPhone-okban lévő A9 chip a tavalyinál 70 százalékkal gyorsabb, a grafikai elemek kiszámolása pedig 90 százalékkal gyorsabban történik. Sőt, az ígéret szerint gyorsabb lett a Touch ID is, kíváncsian várjuk, hogy sikerült-e elérni ugyanazt, mint amit a Huawei Mate S esetében múlt héten saját kezünkkel is megtapasztaltunk.

Az új iPhone-ok újdonságai
©

Mindezekért cserébe ugyanannyi pénzt kér az Apple: az iPhone 6s és 6s Plus ugyanannyiba fog kerülni, mint most az iPhone 6 és 6 Plus – ez utóbbi telefonok ára pedig szokás szerint csökken. A telefonok szeptember 30-án jelennek meg a legnagyobb piacokon, hozzánk pár héttel később, októberben érhet el az első szállítmány. A korábbi modellekre is telepíthető iOS 9 operációs rendszer viszont már szeptember 16-ától letölthető lesz.

Futottak még: óra, tévé

Az Apple eseményén szó volt az Apple Watch-ról is: a tavasszal piacra került órára már 10 ezer alkalmazást fejlesztettek, és az App Store-ban hamarosan feltűnik a Watch-kompatibilis Facebook Messenger is. Maga az óra is színesedik: mostantól arany és rózsaarany színekben is elérhető lesz.

©

Előkerült az Apple TV új verziója: egy hangparancsokat értő Sirivel, egy érintőpados távirányítóval, tévére szabott játékokkal és rengeteg olyan streamelhető tévés tartalommal, melyre mi, Magyarországon egyelőre hiába is ácsingózunk. A bemutató alapján a Siri tényleg okos, – például egy gyors utasítás alapján megtalálja a Modern család Edward Nortont felvonultató epizódját, ugyanígy megmutatja a képernyő alján az időjárást vagy a hétvégi meccs eredményét –, de magyarul persze még mindig nem tud.

Ha érdeklik az Apple újdonságai, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.