szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Előfordult már, hogy azonnal vizet kezdett inni, ha valamilyen étel csípősebb volt, mint amit szeret? És jobb lett tőle? Ugye, hogy nem. Cikkünkből kiderül miért és mit kell ilyenkor inni.

A téma első és egyben legérdekesebb tudományos ténye: a csípős paprika nem csípős. Tényleg nem, csupán mi, emberek érezzük annak, köszönhetően a csípős paprikafélékben megtalálható kapszaicinnak. Minél több van belőle, annál csípősebb a paprika, ezért hozták létre a Scoville-egységet, amellyel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A világ legerősebb paprikáiban akár 1 millió egység is lehet ez a mennyiség.

Ez az a színtelen, szagtalan, kristályos anyag ingerli a szánkban és testünk más részeiben is megtalálható TRPV1 receptorokat. Ezek azok a receptorok, amelyek például túl forró tea vagy leves lenyelése után is kellemetlen érzést okoznak.

Ezt az anyagot kellene semlegesíteni, ha túl csípős a paprika, vagy valamilyen csípős ízesítésű étel. Ilyenkor szoktak sokan vizet inni, de ezzel egyáltalán nem javítanak a problémán, legfeljebb az idő múlása miatt érzik úgy, hogy hatásos volt. Na de akkor mi tudja gyorsan enyhíteni a kellemetlen hatást? A tej.

Mivel a kapszaicin kémiailag apoláris jellegű, így a poláris víz semmilyen hatást nem vált ki. Apoláris ellen csak apoláris jellegű folyadék hatásos, a tej pedig a benne lévő zsírok miatt pont ilyen, így gyorsan enyhíti a túl csípős étel okozta kellemetlenséget.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!