Beperelik az Apple-t a nyomásérzékeny technológia használata miatt

Beperelik az Apple-t a nyomásérzékeny technológia használata miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, egy cég úgy gondolja, a Force Touch/3D Touch az ő találmánya, jogosulatlanul használja az Apple.

Az Apple Watchcsal, illetve az iPhone 6s-sel (6s Plusszal) vezette be az Apple a Force Touch/3D Touch technológiát, amely lehetővé tette az eszközök számára a különböző erősségű érintések elkülönítését egymástól.

Most viszont az Immersion nevű cég azt állítja, és emiatt még a bíróságra is elmegy, hogy az Apple szabadalmat sértett e technológia alkalmazásával – adta hírül a re/code. Egyébként nem akármilyen felperesről van szó, a San Jose-i Immersion 1993 óta foglalkozik tapintásos technológiákkal, és számos neves céggel dolgozik együtt (például ezen a projekten).

Az Immersion tehát beperelte az Apple-t saját „shared feedback” (megosztott visszacsatolás) szabadalma miatt. Ez azt írja le, hogy miként tud egy szoftver egy gyengébb nyomás hatására információs előnézetet mutatni, és miként indít valamilyen akciót az erősebb nyomásra. Ez ugyan nem teljesen ugyanaz, mint a Force Touch, de nagyon hasonlóan hangzik.

©

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mennyire pereli az Immersion az Apple-t, de ha pert nyer, az, összegtől függetlenül (ami nem lehet olyan nagy gond a világ egyik leggazdagabb cége számára) erkölcsileg nem lesz kellemes az Apple-nek.

Az Immersion egyébként tavaly júniusban jelentette be, hogy a világon már több mint 3 milliárd eszköz használja valamelyik tapintásos technológiáját. Hivatalos honlapjuk szerint több mint 2000 megadott vagy függőben lévő szabadalmuk van.