Kasperskynél betelt a pohár: nekimegy a Microsoftnak

Kasperskynél betelt a pohár: nekimegy a Microsoftnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kaspersky biztonsági cég Európában és Kínában is vizsgálatot indíttatna a Microsoft ellen a Windows 10-et érintő biztonsági megoldásokkal kapcsolatban.

A neves biztonságtechnikai cég, a Kaspersky Lab alapítója, Eugene Kaspersky szerint a Microsoftnak fáj a verseny, és arra akarja kényszeríteni a Windows 10 használóit, hogy hagyjanak fel a harmadik féltől származó biztonsági megoldások használatával, csak a Windows Defendert használják.

A szakember „Elegem van” című blogbejegyzésében (amelyben leírja, hogyan lettek a világ egyik legnagyobb biztonságimegoldás-szállítói) Dávidhoz hasonlítja magát, aki most Góliát (értsd a Microsoft) ellen száll harcba. Kaspersky szerint a Windows 10 az OS frissítése után kikapcsolja a nem kompatibilis biztonsági szoftvereket, ami első olvasatban még érthetőnek is tűnne, az azonban már nem az, hogy a redmondiak állítólag csak egy hetet adnak a fejlesztőknek, hogy tesztelejék biztonsági megoldásaikat az új OS-verzióval való kompatibilitás tekintetében – korábban erre két hónap állt rendelkezésükre.

De még ha elég is ez a hét, és az antivírus termék telepítve van, időnként felbukkan egy nagy Defender ablak, szinte kiabálva: ki vagyok kapcsolva, mert egy másik biztonsági megoldás van telepítve. És persze van egy nagy bekapcsoló gomb is, azonban ha a felhasználó erre kattint, már ki is kapcsolta a meglévő antivírust, és ezt csak egy apró szöveg jelzi egy pop-up ablakban. De egyéb furcsaságokat is nehezményez Kaspersky, például hogy a Microsoft korlátozza a gépre telepíthető antivírusok számát.

©

Kaspersky úgy véli, a Windows Defender csak alapvető védelmet nyújt, és általában az antivírus tesztek sereghajtói között szerepel. Olyan funkciók hiányoznak belőle, mint a szülői felügyelet, a beépített VPN, a webkamera-védelem, a jelszómenedzser, az online banki és vásárlási védelem, nincs proaktív védelme és még vagy több száz egyéb funkciója. A tendencia a szakember szerint egyértelmű, a Microsoft fokozatosan kiszorítaná a független fejlesztőket a Windows ökoszisztémából.

A szakember állítja, a számítógépes biztonsági piac effajta monopolizálása a Microsofton kívül leginkább a kiberbűnözőknek kedvez, hiszen nem kell több tucat különböző fejlesztő biztonsági megoldásaival foglalkozniuk, elég a Defenderre koncentrálniuk. Ráadásul épp a verseny ad inspirációt az új ötletekhez, a technológia javításához, az infrastruktúra fejlesztésével, ahhoz, hogy a biztonság minél teljesebbé válhasson.

Kaspersky szerint már többen is panaszkodtak erre, de eddig még senki sem mert nagy nyilvánosság elé lépni az ügyben. Nála viszont betelt a pohár, elege van, és a kínai, illetve az európai hatóságokhoz fordul, hogy kötelezzék a Microsoftot, hagyjon fel a versenyjog megsértésével. A Microsoft egyelőre még nem reagált.