Tudta, hogy mitől lesz szerelmes? 11 oka lehet az első randevún

Tudta, hogy mitől lesz szerelmes? 11 oka lehet az első randevún

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A tudományos kutatások egyik slágertémája a szerelem, a pszicholgósuok több okot is találtak már arra, miért lesz vonzó valaki. Íme 11 ok, amit bizonyítottak.

A Business Insider ásta bele magát a témába, összeszedték a legfontosabb tudományos eredményeket a szerelemmel, pontosabban a szerelembe eséssel kapcsolatban. Több pszichológiai kutatás ugyanis már kimutatta, hogy egyes jelenségek bizonyítottan hozzájárul a vonzalomhoz vagy szerelemhez– akár első látásra vagy randevúra is. Íme a legfontosabb megállapítások.

1, Hosszútávú kapcsolatra sokkal vonzóbbnak tűnik valaki, ha komolyan veszi a környezetvédelmet.

2, Sokaknak ismerős lehet: egy férfi sokkal könnyebben szerelembe esik, ha a nő megjátssza, hogy őt nehezen kapja meg.

3, Egy 2011-es kutatásnál rengeteg képet mutattak az embereknek az ellenkező nemű jelöltekről, és furcsa ellentétre derült fény: a férfiaknak azok a nők tetszettek legjobban, akik a képen mosolyogtak, míg a nőknek ez kevésbé jött be, náluk az volt a legvonzóbb, ha a férfi arcán büszkeség látszott.

4, Mindkét nem esetében nagyobb sansz van a szerelembe esésre, ha a másik fél arca hasonlít egy korábbi párjának arcára. (Érdekes megállapítás ennél a kutatásnál, hogy a nők számára az átlagosnál vonzóbbak a férfiak, ha jelenlegi párjukra hasonlítanak, a férfiaknak viszont kevésbé tetszenek a jelenlegi partnerükre hasonlító hölgyek.)

5, A második randevúra sokkal több esély van akkor, ha az első találkozásnál sokat gesztikulálunk, ez mindkét nemnél vonzóbbá teszi a másikat.

©

6, Talán ez a legkevésbé meglepő: nem egy, hanem több tucatnyi kutatás igazolta, hogy a hasonló személyiségű, munkakörű és érdeklődésű emberek az átlagosnál nagyobb eséllyel vonzódnak egymáshoz.

7, Az állandó szemkontaktus annyira nyerő, hogy egy kutatás szerint ha 2 percig le sem vesszük a szemünket a partnerünk szeméről, már az első találkozáskor növeli a vonzalom, de akár a rögtön szerelembe esés esélyét is.

8, A szerelem kémiájához hozzátartozik, hogy a nők nagy része sokkal vonzóbbnak találja azokat a férfiakat, akiknek a ruháján magas tesztoszteronszintet éreznek.

9, Az első pillantásra érezhető vonzalom oka több kutatás szerint is lehet az, ha a kinézett férfi vagy nő hasonlít a velünk ellentétes nemű szülőnkre, főleg a haj és a szem hasonlósága számít sokat e téren.

10, A filmekből ismert nyerő kártya: a nők vonzóbbnak találják azokat a férfiakat, akik kutyát tartanak.

11, Talán ezt nehezen valljuk be magunknak, de kutatások szerint döntő faktor, ha a randizás esélyeiről van szó: sokkal szimpatikusabbak számunkra azok, akik szerintünk hasonlóan szépek, vagy kevésbé szépek, mint mi. Ha valakit sokkal szebbnek érzünk magunknál, akkor nem is annyira szimpatikus.