5 éve kutatja a Marsot, most végignézheti, hogy merre járt a Curiosity – videó

5 éve kutatja a Marsot, most végignézheti, hogy merre járt a Curiosity – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA öt éve küldte a vörös bolygóra a marsjárót, és most a Curiosity felvételeiből összevágott videóval végig lehet nézni, merre járt a kutatórobot.

2012 augusztusában landolt a Marson a Curiosity, amelynek egy új változatát majd 2020-ban küldik utána. A vörös bolygót vizsgáló robot csaknem 900 kilogrammjával és 3 x 2,8 méteres méretével a legnagyobb mobil kutatóeszköz, amelyet eddig a Marsra küldtek. Misszióját eredetileg csak két évre tervezték, a marsjáró azonban már öt éve járja a bolygót.

Ottléte óta közel 17 kilométert tett meg, több százezer fotót küldött a NASA-nak, az amerikai űrügynökség pedig ezekből a felvételekből készített egy timelapse videót, amely bemutatja a Curiosity eddigi útját.

A Curiosity öt éve az Aeolis-hegy közelében landolt, és a hegy lábát elérve 2014-ben tette legfontosabb felfedezését: bizonyítékot talált a környező síkságon arra, hogy az ősi Mars tavaiban olyan körülmények uralkodtak, amelyek kedvezőek lehettek mikrobák számára – ha valaha létezett élet a vörös bolygón.

Miután megnézte, hogy merre járt a robot a Marson, egy kis szórakozást is ajánlunk, itt ugyanis a NASA játékában ön is "kutathatja" a vörös bolygót a Curiosityvel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.