Indul a szájkarate: a Xiaomi ellopta a Huawei ötletét?

Indul a szájkarate: a Xiaomi ellopta a Huawei ötletét?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlanul, mondhatni idő előtt mutattak be egy Huawei Honor telefont a berlini IFA szakkiállításon. Az ok meglehetősen prózai, az egyik vetélytárs állítólag lemásolt egy fontos dizájn- és működésbeli elemet.

Cégnevet ugyan nem említett George Zhao, a Huawei szárnyai alá tartozó Honor elnöke, amikor egy magáninterjúban azzal indokolta a Honor Magic 2 gyors váratlan bemutatását, hogy egy konkurensük lemásolta a készülék csúszkás megoldását, de mindenki azonnal tudta, hogy a Xiaomira gondol. Ez utóbbi cég ugyanis épp az idő tájt szellőztette meg a Weibón egy közelgő telefonjának képét (Mi MIX 3?), s a készülékben ugyanolyan csúszó mechanizmus kerül, mint a Magic 2-be (az előlapi kamera a hátlap felcsúsztatásával bújik elő).

©

Persze hogy ez dizájnlopás-e, az kérdéses, hiszen egyre divatosabbá válik az okostelefon-gyártóknál, hogy szenzorsziget (notch) alkalmazása helyett inkább egy felcsúsztatható panelbe rejtik a kamerát és a szenzorokat. Ez a koncepció először a Vivónál jelent meg, Vivo Apex név alatt, később termék is lett belőle, a Vivo NEX. Azután az Oppo szállt be a játékba a Find X-szel, most pedig a Huawei/Honor és a Xiaomi is ilyesfajta megoldást választanak.

Éppen néhány hete elemeztük a helyzetet, amelyben az okostelefonok piacán a rengeteg szabadalom szépen lassan elkezdi gátolni az innovációt, ugyanis szinte lehetetlen olyan mobilt készíteni, amelyik valamely összetevőjét tekintve ne lenne másolás. Pedig a gyártók igyekeznek újabb dolgokat kitalálni, különösen így van ez a szenzorsziget környékén.

A Xiaomi Mi MIX 3-ról (már ha valóban az a megvillantott telefon) egyébként annyit tudni, hogy október végétől árulnák, de csodálkoznánk, ha nem kapna AMOLED kijelzőt, Snapdragon 845-ös lapkakészletet, 8 GB-nyi RAM-ot és 256 GB natív tárhelyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.