Megpörkölte egy orosz vadászgép az amerikaiak felderítőjét – videó

Megpörkölte egy orosz vadászgép az amerikaiak felderítőjét – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen, amikor egy Szu-27 ráförmed valakire.

Veszélyesen megközelítette, majd a hajtóműve lökéshullámával vegzálta egy orosz vadászgép az amerikai haditengerészet felderítőgépét a Fekete-tenger fölött. A haditengerészet közleményéből kiderül, hogy az EP-3E típusú gép nemzetközi légtérben repült, amikor egy Szu-27-es vadászgép zárkózott fel mellé.

A vadász 25 percig maradt az amerikaiak közelében, időnként veszélyes közelségben. Egy ízben a nagyméretű felderítő előtt méterekkel húzott el, majd a gép mellett kezdett éles fordulóba, miközben bekapcsolta utánégetőjét.

[Ritka videó: 150 centire repült egy orosz vadászgép egy amerikai kémrepülőtől]

Az utánégető a hajtómű teljesítményének rövid idejű növelésére szolgál. A manőverek célja ilyenkor az, hogy a lángcsóvával, illetve a turbulenciával veszélyeztessék az ellenfél gépét, fegyverhasználat nélkül. Ezeket a technikákat a hidegháborúban is gyakran alkalmazták, sokszor amerikai vadászok veszélyeztették így a hosszú bevetéseket repülő szovjet távolfelderítőket.

Az amerikaiak közleményükben elítélték a történteket, és kifejezték aggodalmukat, hogy az ilyen villongások katasztrófához vezethetnek.

A Fekete-tenger térsége elsősorban a krími és a kelet-ukrajnai konfliktusok miatt számít szenzitív területnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások