Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban már elérhető az Apple újgenerációs okosórájához az EKG-funkció. Ismét bebizonyította, hogy akár életmentő is lehet.

Bár az orvosok figyelmeztetnek arra, hogy nem tekinthető orvostechnikai eszköznek az Apple Watch Series 4 (pontosabban annak EKG-funkciója), az újgenerációs okosóráról azonban ismét kiderült, hogy akár életet is menthet.

Korábban egy richmondi férfi életét menthette meg, hogy az óra segítségével kiderült pitvarfibrillációja, a napokban pedig hasonló eset történt New Hamphsire-ben. Barry Maden negyedik generációs Apple-órájának EKG-funkciója figyelmeztette a pitvarfibrilláció lehetőségére. A férfi azonnal bement a sürgősségire, ahol igazolódott az óra „diagnózisa” – írja a Phone Arena. Maden nyugtatókat kapott, majd lényegében leállították és újraindították a szívét. A pitvarfibrilláció – orvosi felügyelet mellett – egy tökéletesen kezelhető rendellenesség.

Maden elmondta, hogy az órát szórakoztató tech-ajándékként vette karácsony előtt, és most már látja, hogy ez volt a legjobb döntése. Egyébként sokkal hosszabb időbe telt volna, hogy felismerjék egészségügyi problémáját.

Az Apple Watch Series 4 EKG-funkciója egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el. Az Apple más régiókba is bevezetné ezt a jellemzőt, azonban erre egyelőre nincsen ütemterv. Amúgy már nem csak az Apple-okosóra képes EKG-szerű görbe készítésére: a Nokiától függetlenné vált Withings jelentett be nemrégiben egy EKG-s, de klasszikus kinézetű okosórát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások