Baj van az Instagramon: több millió influenszer és híresség adatai szivárogtak ki

Baj van az Instagramon: több millió influenszer és híresség adatai szivárogtak ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tudni, honnan származik, de nagyjából 49 millió rekordot tartalmaz az az adatbázis, amit a napokban fedezett fel egy kiberbiztonsági szakértő.

Nagyjából 49 millió tételt tartamaz az az újonnan felfedezett adatbázis, amit Anurag Sen kiberbiztonsági szakértő szúrt ki az Amazon Web Services-ben – számolt be róla a TechCrunch. Az adatok gyűjteménye az Instagramon ismert influenszerek, valamint ismert személyiségek kapcsolati adatait – köztük telefonszámokat és e-mail-címeket – tartalmazza.

A beszámoló szerint az adatbázisban (amit még jelszóval sem védtek le) olyan információkat is eltároltak, mint például egy fiók becsült értéke, valamint a követők elköteleződése és az elérés mértéke. Sen szerint az adatok a mumbai Chtrbox nevű, a közösségi oldalakra specializálódott cégtől származnak. A TechCrunch megkereste a céget, ami után az adatbázis azonnal eltűnt az internetről, a vállalat azonban nem válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Az Instagram szóvivője szerint már vizsgálják, hogy az oldalról szivárogtak-e ki a fent említett információk, vagy esetleg más forrásból jutott hozzá valaki. Emellett a Chtrbox képviselőjét is felkeresték, hogy magyarázatot kapjanak arra, hogyan kerülhetett ki az adatbázis a netre, és miért nem volt jelszóval ellátva.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások