Nem minden szövetségesét veszítette el a Huawei – ezek a cégek álltak ki mellettük

Nem minden szövetségesét veszítette el a Huawei – ezek a cégek álltak ki mellettük

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt egy hétben több cég is közölte, nem szakítják meg a Huaweijel kötött együttműködésüket, és továbbra is támogatják a kínai vállalatot.

A hét elején gyakorlatilag 48 óra leforgása alatt hozta az amerikai kormányzat igen szorongatott helyzetbe a Huaweit. A Google magyar idő szerint vasárnap este közölte, elveszi a kínai cégtől az Androidot, majd hétfőn szép sorban jelentette be több más cég is, hogy bojkottálja őket. Így tett az Intel, a Qualcomm, baljós dolgot közölt a Microsoft, az amerikaiak pedig Dél-Koreának is finoman jelezte, nem kellene velük üzletelniük.

Ha mindez nem lenne elég, akkor jöttek még a britek is, ahol a Vodafone és az EE telekommunikációs cégek jelentették be, hogy kiveszik kínálatukból az 5G-s Huawei mobilt.

Bár a Huawei alapítója szerint Amerika alábecsüli az erejüket, a fentiek alapján úgy néz ki, kezd elfogyni a levegő a kínaiak körül. Csakhogy ez csak az érem egyik oldala. Az elmúlt egy hétben ugyanis több cég is úgy nyilatkozott, folytatni fogják az üzletelést a vállalattal.

[Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?]

Az egyik ilyen például a TSMC – számolt be róla a Reuters. A cég – amely a világ legnagyobb chipgyártója – csütörtökön közölte, a vállalatot nem érinti az amerikai bojkott, így továbbra segítenek a Huaweinek a 7nm-es gyártási technológiával készülő Kirin 980-as processzor összerakásában.

A másik ilyen vállalat a japán Panasonic, amely szűkszavúan csak annyit közölt, a Huawei ellátása zavartalanul folytatódik tovább. De támogatásáról biztosította a kínai céget a német Infineon is, amely közleményben tagadta, hogy felfüggesztették volna a beszállítást a távol-keleti cégnek.

A cég olyan chipeket gyárt, ami az eszközök energiagazdálkodásáért felelős – vagyis azért, hogy egy feltöltéssel minél tovább bírja az akkumulátor – írja a Reuters.

Hasonlóan a folytatás mellett döntött az InterDigital is, amely hétfőn az elsők között jelezte, nem érinti őket az amerikai bojkott. Mindez azért érdekes, mert egy amerikai cégről van szó. A vállalat ugyanakkor jelezte, engedélyezik a Huaweinek az 5G-s technológiájuk használatát.

Ha elsőként szeretne értesülni a további fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások