170 millió forintnyi Bitcoint fizethet egy amerikai város a hackereknek, hogy visszakapják a rendszereiket

170 millió forintnyi Bitcoint fizethet egy amerikai város a hackereknek, hogy visszakapják a rendszereiket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Három hétig bírta a floridai Riviera Beach városa, hogy a számítógépes rendszerei nélkül kell működtetni a települést. A városi tanács most megszavazta, fizessék ki a támadóknak az általuk követelt 65 Bitcoint.

Közel 600 ezer dollár, vagyis átszámítva mintegy 172,3 millió forintnyi Bitcoint fizethet hamarosan a floridai Riviera Beach városa azoknak a hackereknek, akik néhány héttel ezelőtt ejtették túszul a város számítógépes rendszereit – számolt be róla a Palm Beach Post. A probléma három héttel ezelőtt kezdődött, amikor a helyi önkormányzat egy alkalmazottja megnyitott egy, a hackerek által küldött e-mailt.

Miután az önkormányzat számítógépes rendszeréből nem sikerült kiűzni a hackereket, a városi tanács rábolintott, hogy fizessék ki nekik a váltságdíjként követelt 65 Bitcoint. Az utóbbi hetekben ugyanis az alkalmazottak nem fértek hozzá a levelezésükhöz, a segélykérést fogadó diszpécserek nem tudtak bejelentkezni a számítógépeikbe, a beszállítókat pedig csekken tudták csak kifizetni.

Rose Anne Brown, a város szóvivője szerint bár nincs garancia arra, hogy a váltságdíj kifizetése után a hackerek valóban "visszaadják" a rendszereket, a biztonsági tanácsadók szerint jelen helyzetben ez az egyetlen olyan lépés, amiben bízhatnak.

A döntés előtt a városi tanács további 1 millió dollár (kb. 287 millió forint) elköltését hagyta jóvá, hogy új számítógépeket és eszközöket vásároljanak, valamint költsenek a rendszerek frissítésére is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások