Bebizonyították, valóban hatással van a C-vitamin a rákra, de meg fog döbbenni az eredményen

Bebizonyították, valóban hatással van a C-vitamin a rákra, de meg fog döbbenni az eredményen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin – állapították meg chilei kutatók.

A C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert. Vitathatatlan előnyei mellett gyakran felmerül a megalapozatlan információkat terjesztő internetes felületeken az a tudományosan nem bizonyított nézet, miszerint a megadózisban szedett C-vitamin még a rákot is gyógyítja. (A nézet hazai terjesztésébe korábban még az egészséges táplálkozás terén kétségkívül nagy érdemeket szerző Schobert Norbert is beszállt.)

A dél-chilei Concepción Egyetem tudósai a Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt a C-vitamin és a daganatos betegségek közti összefüggésekről. A kutatók – amellett, hogy elismerik a vitaminféle számos pozitív hatását – megállapították, hogy az általuk vizsgált húsz ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír. A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.

©

Húsz éven átívelő vizsgálatukban a Coralia Rivas vezette kutatócsoport megállapította, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében például a tumorsejtek "képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek". Rivas szerint ez a felfedezés azért "kulcsfontosságú, mert azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben".

["Mérföldkőhöz érkeztünk a rák elleni küzdelemben" – Nobel-díjat ért két tudós felfedezése]

A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások