Újfajta technológiával szedhették le az iráni drónt a USS Boxer katonái

Újfajta technológiával szedhették le az iráni drónt a USS Boxer katonái

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Boxer hadihajó fedélzetén vethették be először élesben azt a rendszert, amelyet kifejezetten a tengeri drónelhárításhoz készítettek az amerikaiak.

Donald Trump még múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Boxer nevű amerikai hadihajó megsemmisített a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és legénységét. Míg az Egyesült Államok ezt védelmi intézkedésnek nevezte, az irániak ellenséges cselekedetnek titulálták az eseményt. Az incidensnek azonban a külpolitikai csatározások mellett egy másik, igen fontos szála is van.

A The Wall Street Journal alapján az Engadget azt írja, a drón leszedésével egy új technológiát is kipróbálhatott az amerikai haditengerészet. A MADIS (Marine Air Defense Integrated System) egy olyan, a drónok ellen készült rendszer, amit kifejezetten a tengeri használatra fejlesztettek ki. A MADIS blokkolhatja a drón kommunikációját, így téve azt ártalmatlanná, ugyanakkor le is tudja lőni, a The Wall Street Journal szerint ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ebben az esetben mi történt.

Az amerikaiak védelmi minisztériuma egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban a MADIS-szal léptek-e akcióba, de az biztos, hogy az is ott van a Boxer fedélzetén.

Mindez azt az újfajta hadviselést mutatja, amelyben már nem kell lövöldözni ahhoz, hogy egy ellenséges eszközt ártalmatlanítsanak. Ugyanakkor a szakemberek szerint egy ilyen konfliktus csak olaj lehet a tűzre, mert ezt könnyebben alkalmazzák, mint egy éles lőszer kilövését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások