Több Windows 7-használó járhat jól, miután engedékenyebb lett a Microsoft

Több Windows 7-használó járhat jól, miután engedékenyebb lett a Microsoft

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elvileg minden vállalkozás számára lehetővé tenné a Microsoft, hogy a határidő lejárta után még három évig biztonságban használhassa a Windows 7-et, persze azért ezt nem ingyen teszi.

Ketyeg az óra: valamivel több mint három hónap múlva, 2020. január 14-én véget ér a Windows 7 támogatása. A már több mint tízéves operációs rendszer (a Windows 7 2009 júliusában indult) persze ezután is használható, csak épp nem kap frissítéseket és biztonsági javításokat (ami azért nem túl megnyugtató a zsarolóvírusok korában).

[Tízből 3-4 ember használ olyan Windowst, amelynek 4 hónap múlva lejár a szavatossága]

Azért a támogatás nem mindenki számára szűnik meg, ugyanis bizonyos összeg megfizetése fejében a Microsoft még három évig kínál egyedi biztonsági frissítéseket, viszont ezért az idő múlásával egyre többet kell fizetni.

A napokban újabb bejelentést tett ezzel kapcsolatban a redmondi cég: az úgynevezett kiterjesztett biztonsági frissítéseket (ESU, Extended Security Updates) 2023-ig minden vállalkozás megkaphatja. Korábban ugyanis csak a Windows 7 Professional és a Windows 7 Enterprise ügyfelek voltak jogosultak erre. Fizetni persze mindenkinek kell, a Windows 7 ESU-t készülékekként értékesítik. Mindezt azzal magyarázza a Microsoft, hogy megérti, hogy nem mindenki frissít egyforma ütemben, és rajta már ne múljék a vállalkozások biztonsága.

December 1-jétől bármilyen méretű vállalkozás megvásárolhatja az ESU-t a CSP (Cloud Solution Provider) programon keresztül, így az ügyfelek biztonságban maradhatnak addig, amíg át nem térnek a Windows 10-re. Ez utóbbit erősen javasolja a Microsoft a fokozott biztonság és folyamatos támogatás érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne a windowsos hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.