E-cigarettázás miatt kellett átültetni egy férfi tüdejét Amerikában

E-cigarettázás miatt kellett átültetni egy férfi tüdejét Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szakértők szerint megtörtént az első olyan operáció, amelyet az e-cigarettázás okozta károsodás miatt hajtottak végre egy páciensen. A helyszín az Egyesült Államok.

Bár az e-cigi szervezetre gyakorolt hatását illetően még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, az biztosnak látszik, hogy az egészségnek ez a pöfékelés sem tesz jót. Egy amerikai férfi valószínűleg túlzásba vitte a fogyasztását, ugyanis olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy tüdőátültetést kellett végrehajtani rajta.

Az ügyről beszámoló CNN szerint az operációt a detroiti Henry Ford Kórház csapata végezte el, akik a páciens mindkét tüdejét kicserélték. Arról nem esett szó, hogy a transzplantáció során a beteg tüdejét részben vagy egészben cserélték ki, és egyelőre azt sem közölték, milyen donortól származik az átültetett légzőszerv. (Vannak olyan eljárások, ahol a tüdő egészét ki kell cserélni.)

Az amerikai kontinensen történt operáció során egy férfit műtöttek meg, aki a kórház tájékoztatása szerint komoly bajba sodorta magát az e-cigarettázás miatt. Úgy fogalmaztak: a férfi tüdeje "helyrehozhatatlan állapotba" került az e-cigi miatt.

[Döntsük el végre: az e-cigaretta egészségesebb vagy veszélyes?]

Az Egyesült Államokban több is haláleset is történt az utóbbi időben az elektromos eszközök miatt, mert a páciensek e-cigijét ismeretlen forrásból származó, THC-tartalmú folyadékkal töltötték meg, és eleve hamisított eszközből szívtak. Ez sok szakértő szerint komoly tüdő- és légúti megbetegedéseket okozott az érintetteknél. Jelenleg 46 államban több mint 800 embert ápolnak az cigaretta szívásából adódó problémák miatt.

A szakértők úgy vélekednek, hogy a megbetegedések valamilyen kémiai anyaghoz köthetők, mint például az E-vitamin-acetát. Ez hasonló a THC-olajhoz, csak színtelen, szagtalan és sokkal olcsóbb annál. Általában étrendkiegészítőként, vagy valamilyen bőrápolási termékhez használják, de belélegezve is fogyasztják, és ez bizony nagy baj.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások