143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia

143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az évek során számos Nazca-vonalat azonosítottak a tudósok, de a világ egyik legismertebb nevezetessége máig munkát ad nekik. Most már a gépi technológia is hatékonyan segíti a rejtélyes vonalak felfedezését, és talán megértésüket is.

Az 1920-as évektől vizsgálják a tudósok a Peru déli részén található Nazca-vonalakat, melyek közt százméteresek is akadnak. Valamelyik ábra mindössze pár métert tesz ki, de ami ennél fontosabb, hogy rengeteg van belőlük. Az eltelt évek alatt többtucatnyit azonosítottak a kutatók, napjainkban pedig a mesterséges intelligenciát is bevetik, hátha vannak még ismeretlen rajzok.

Maszato Szakaj és munkatársai az elmúlt esztendőt ilyen, úgynevezett geoglifák keresésével töltötték. Idén november 15-el bezárólag 142 új ábrát fedeztek fel, melyben a Jamagata Egyetem csapata, valamint nagy felbontású 3D képek elemzése is a segítségükre volt. A tudósoknak plusz egy vonalat az IBM japán mérnökei által fejlesztett gépi algoritmus támogatásával sikerült azonosítaniuk.

©

A kutatók a műholdakkal és drónokkal készült légi felvételeket előbb betáplálták az algoritmusba, majd korábbi Nazca-vonalak képeit felhasználva megtanították neki, mi után keressen. A rendszer ezután olyan ábrák után kezdett kutatni, melyeket nem rögzítettek az adatbázisában. Ennek eredménye az emberszerű alak felfedezése is, de a szakemberek azt remélik, hogy a rendszer másfajta munkára, például a rajzok értelmezésére is alkalmas lehet.

A különféle embereket és állatokat ábrázoló Nazca-vonalak utáni kutatás nem könnyű, a területen ugyanis sokszor pusztítottak árvizek. A tájat emellett öntözőrendszerek és utak is átszelik, melyek ugyancsak nehezítik a tudósok munkáját. Így azonban, hogy a gép jól vizsgázott, valamivel könnyebbé tehető az azonosításuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.