Íme az első újfajta laptop: a Lenovo gépének képernyője papírként összehajtható

Íme az első újfajta laptop: a Lenovo gépének képernyője papírként összehajtható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lenovo már a tavalyi évben megvillantotta, min dolgozik, de most már kézzelfogható termék is van belőle: íme az összehajtható képernyős ThinkPad X1 Fold.

A legnagyobb gyártók jó szokásuk szerint már a CES 2020 technológiai szakkiállítás nulladik (sajtó)napján megvillantották, milyen készülékek fejlesztésén dolgoztak az elmúlt év(ek)ben. Az egyik cég például diszlexiásoknak segítő olvasólámpát készített, míg egy másik egy felokosított fürdőszobai szőnyeggel rukkolt elő.

A Lenovo egy egészen különleges eszközt húzott elő a kalapból. A ThinkPad X1 Fold – könnyen kitalálható módon – az X1 laptopcsalád legújabb tagja, amely első ránézésre talán nem is tűnik olyan nagy durranásnak: egy vastag laptop, aminek a kijelzője körül jókora keret található.

©

A turpisság viszont azonnal kiderül, amikor a billentyűzet lekerül róla, az X1 Fold ugyanis – ahogyan a nevéből is kitalálható – egy hajlítható laptop. Pontosabban:

egy jókora, hajlítható kijelző.

Persze aki követi a híreket, annak talán nem olyan nagy meglepetés a laptop érkezése, a Lenovo ugyanis már 2019 májusában megmutatta, hogy mire készül. Egészen mostanáig kellett várni a végső bemutatóra, melyen az is kiderült, hogy a gép nyáron kerül majd piacra, és Windows 10-et, illetve Windows 10X-et fog futtatni. Utóbbi a hajlítható kijelzőhöz kínál majd optimalizáltabb felhasználói élményt.

A specifikációt tekintve: a gép egy 13,3 hüvelykes, 2048x1536 pixeles, 300 nit fényerejű QXGA OLED képernyő alá kapott Intel chipsetet, ami a választható processzoron túl egy Intel UHD Gen 11 grafikus gyorsítót jelent. Ezek mellé 8 GB RAM és 1 TB-os SSD tárhely társul. Emellett Dolby Audio hangrendszer, valamint egy 5 megapixeles webkamera is helyet kap a gépben.

©

A további részleteket tekintve: van rajta két USB-C port, szintén USB-C-s DisplayPort, illetve egy hely a SIM kártyának. Természetesen már az 5G-n keresztül is képes kommunikálni a világgal, került bele egy 802.11ax WiFi modem, a Bluetooth-ból pedig az 5.0-ás verzió. Ehhez jön még hozzá az Active Pen, valamint a laptophoz tartozó billentyűzet, hogy semmi se hiányozzon a palettáról.

A Lenovo szerint az eszköz laptopként és táblagépként is megállj a helyét, illetve jegyzetfüzet helyettesítőjeként is: az Active Pen segítségével pedig a felhasználók megjegyzéseket fűzhetnek a dokumentumokhoz vagy rajzolhatnak vele vázlatot.

©

Persze a legnagyobb kérdés, hogy a gép hogyan bírja majd az összevissza hajtogatást. A Lenovo szerint rengeteg pántot megvizsgáltak, mielőtt kiválasztották a végső verziót, a tartósság tekintetében pedig ugyanolyannak ítélik meg, mint a többi ThinkPadet.

Mindezt persze nem adják olcsón. A tervek szerint 2499 dollárért, vagyis nagyjából 736 ezer forintért lehet majd megvásárolni a nyáron boltokba kerülő laptopot. Ehhez lehet még egy támasztékot is venni, ez 24 dollárba (kb. 7000 forint) kerül.

©

Ha értesülni szeretne a CES 2020 újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.