Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fizikai biztonsági kulcsként használhatja iPhone-ját vagy iPadjét Google-fiókjának védelmére egy frissítésnek köszönhetően.

Amit az androidosok egy ideje már használhattak, az most az iPhone- (iPad-) tulajdonosok számára is elérhetővé vált: a kétlépcsős hitelesítéshez felhasználhatják telefonjukat (iOS-es készülékeiket) az Advanced Protection Program keretében. Ehhez arra van szükség, hogy az eszköz legalább iOS 10-es operációs rendszert futtasson. Mindez igen hasznos lehet a fiók védelmére, különösen akkor, ha ellopják valakinek a jelszavát.

Egy korábbi Google-tanulmány megállapította, hogy azok a felhasználók, akik biztonsági kulcsot használtak a fiókjukba történő bejelentkezéskor, sosem váltak célzott adathalász támadások áldozatává.

A Google nemrégiben frissítette Smart Lock nevű iPhone-os alkalmazását, és így az iPhone-ból fizikai biztonsági kulcs válhat, egy kis eszköz, amely kriptográfiai úton tokeneket generál, ahelyett, hogy nem biztonságos csatornákon keresztül (pl. SMS, e-mail) kapna tokeneket. A támadó így akkor sem férhet hozzá a Google-fiókhoz, ha birtokában van a felhasználó jelszava. Az alkalmazás az iPhone egy speciális tárterületén tárolja a privát kulcsokat, ott, ahol a biometrikus információkat (ujjlenyomat, Face ID) és az egyéb titkosított adatokat őrzi. Ez viszont csak a modern iPhone-okban érhető el, ezért is megkötés az iOS 10 vagy fejlettebb verzió használata.

©

Mindehhez telepíteni kell a Smart Lock alkalmazást, párosítani kell Bluetooth-kapcsolaton keresztül a telefont a laptoppal, hogy a készülék biztonsági kulcsként legyen beállítva a Google-fiókhoz, majd be kell jelentkezni a Google speciális védelmi programjába (Advanced Protection Program).

Ezután, ha megpróbál bejelentkezni egy Google-szolgáltatásba felhasználónevével és jelszavával a Chrome-böngészőn keresztül, akkor a rendszer felszólítja, hogy nyissa meg a telefonján a Smart Lock alkalmazást, és erősítse meg a bejelentkezést. Érdemes egyébként backup biztonsági kulcsot készíteni a fiókunkhoz, nehogy bajba kerüljünk, ha elveszne a telefonunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.