Ezzel a 6200 forintos karkötővel minden hallgatózó mikrofon elnémítható

Ezzel a 6200 forintos karkötővel minden hallgatózó mikrofon elnémítható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai egyetem kutatói olyan eszközt gyártottak, amely képes megzavarni a közelében lévő okoseszközök mikrofonjait. A karkötőre emlékeztető szerkezet gyártója szerint fillérekből kihozható.

Sok háztartásban található már okoshangszóró, melyekről hideget és meleget egyaránt olvasni az újságokban, hírportálokon. A negatív hírek általában arról szólnak, hogy a szerkezet rendellenes működésbe kezd, és titkon rögzíti a körülötte lévők hangját. Amiket aztán továbbít valahova, sok esetben úgy, hogy arról csak utólag szerez tudomást az eszköz tulajdonosa.

E veszéllyel természetesen nem csak a hangszóróknál találkozni. Számos olyan telefonos vírust (vagyis a kártevőt tartalmazó appot) láthattunk, melyeket kimondottan távoli szimatolásra fejlesztettek. Olyan is akad, amellyel a mobil kamerája vagy mikrofonja fölött lehet átvenni az irányítást, hogy az eszköz, szintén távoli utasításra, rögzíteni kezdje a felhasználó beszédét, vagy a környezetében előforduló hangokat.

A Chicagói Egyetem részben ezért kezdett el kísérletezni egy karkötőszerű készülékkel, melynek érdekessége, hogy megvédi viselőjét a titokban zajló hangfelvételtől. A szerkezet mindezt úgy éri el, hogy hangszóróin keresztül (ezekből összesen 24 darab található rajta) ultrahangos jeleket bocsát ki, melyek magas frekvenciájuk miatt képesek összezavarni a mikrofonok működését.

©

A New York Times által bemutatott készülék nem csak elméleti szinten működik. Igaz, a bumfordi mérete miatt nem egy könnyen elrejthető műszerről van szó, így ha valaki felveszi, garantáltan magára vonzza majd a figyelmet. A technika ezt leszámítva abszolút működőképesnek tekinthető: a tesztek során rögzített valamennyi hangot sikeresen zajjá változtatta. Az eszköz összességében nem hatástalanítja a rögzítést, csupán felismerhetetlenné teszi a hangvétel során keletkezett tartalmat. Ez azonban annyira jól megy neki, hogy gyártója szerint idővel kereskedelmi forgalomban is megjelenhet.

A karperec egyik fontos tulajdonsága épp utóbbival kapcsolatos: a készüléket fillérekből rakták össze, kitalálói pedig úgy vélik, darabonként nagyjából 20 dollárért, azaz kb. 6200 forintért lehetne árulni. Pár cég már most komolyan érdeklődik iránta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.