Megfertőzhet kétszer a koronavírus?

Megfertőzhet kétszer a koronavírus?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány eset alapján nem zárható ki teljesen, hogy valaki kétszer is átessen a koronavírus-fertőzésen. A jelenség ugyanakkor továbbra sem nevezhető gyakorinak.

A világ több országában, így Európában is találtak már olyan pácienseket, akik másodjára is átestek a koronavírus okozta betegségen. Vagyis: miután kigyógyultak az első fertőzésből, néhány hónap múlva újra elkapták a kórt, igaz, akkor már jóval enyhébb tüneteket produkáltak.

Bárki áteshet egy második fertőzésen?

Elméletileg igen, de egyelőre úgy tűnik, nem nagy rá az esély. A kérdésre azért is nehéz válaszolni, mert kérdéses, hogy az első megbetegedésből történő gyógyulás után mennyi ideig áll fenn az immunitás (amely mértéke, úgy tűnik, idővel egyre csökken). Hiszen hiába igaz, hogy a szervezet a két-három héten belül még megoldja a védekezést, lehet, hogy négy-öt hónap múlva már nem

Ráadásul sok függ attól, van-e az embernek alapbetegsége, és ha igen, mi az.

Csak időseket veszélyeztet egy esetleges újrafertőződés?

A jelek szerint nem. A hongkongi eset során egy 33 éves férfit betegített meg újra a kórokozó, és nála is kísértetiesen hasonló lefolyással: a páciensnél még az első fertőződéskor is csak alig jelentkeztek tünetek, a második fertőzéskor pedig egyáltalán nem tapasztalt problémákat.

Akkor a második fertőződés valószínűleg mindenkinél enyhébb.

Ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ugyanis bár a hongkongi eset valóban így történt, az AP szerint Amerikában több olyan eset is volt már, amikor az illető sokkal rosszabbul érezte magát az újrafertőződés után, mint amikor először került kapcsolatba a koronavírussal.

Az újrafertőzőttek is megbetegíthetnek másokat?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit a kutatók is szeretnének megválaszolni. De a jelenlegi ismeretek alapján van rá esély, hogy egy másodjára megfertőződött személy átadja a kórokozót másnak. A távolságtartás, a maszkviselés és a rendszeres, valamint alapos kézmosás viszont továbbra is hatékony eszközök a vírus terjedésének megállításához.

[Ebből a videóból azonnal megérti: mi történik, ha valaki tüsszent egyet a boltban?]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglakozó Facebook-oldalát.

Hozzászólások