Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A régészek egy szakkarai aknából hozták fel az érintetlen szarkofágokat. Ez rövid időn belül a harmadik ilyen felfedezés, és többek szerint még nincs vége.

Az egyiptomi régészek újabb olyan aknára bukkantak Szakkarában, ahol érintetlen szarkofágok hevertek; a most megtalált fakoporsókkal együtt már 60 ilyet találtak csak ezen a területen, pár héttel az első nagyobb felfedezések után.

©

A régészek összesen három aknában folytatnak ásatásokat, innen kerültek elő a lezárt, mintegy 2500 éves koporsók. A szakértők arannyal borított szobrokat is találtak a sírokban. A nyughelyeken a 26. Dinasztia tisztségviselőinek, illetve papjainak maradványai nyugszanak.

©

A szakkarai nekropoliszban zajló eseményekre szeptember óta figyel jobban a világ, miután egy aknából “színes fakoporsók csodálatos gyűjteménye került elő”. A munkálatok később sem álltak le, és október elején újabb 59 szarkofágot hoztak fel a föld alól. A régészek akkor úgy fogalmaztak:

a folyamatosan előkerülő új leletek egy nagyobb felfedezés kezdetei lehetnek.

Szakkarában található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője. A területen számos értékes leletre bukkantak már.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások