Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezettnél egy héttel hamarabb, már kedden megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx űrszonda.

Eredetileg november 2-ra tervezték csak az elraktározás megkezdését. Korábbi vizsgálatok azonban megállapították, hogy a begyűjtött minta megfelelt a 60 grammnyi kitűzött célmennyiségnek, és a gyűjtőedény fedelét nagyobb kövek felfeszítették, ezért a minta szivárogni kezdhetett – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

"A csapat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy meggyorsítsa az elraktározási folyamatot, hogy minél több anyagot megóvhassunk és lehozhassunk a Földre" – mondta Dante Lauretta, a NASA missziót vezető kutatója.

Az OSIRIS-REx múlt héten egy többórás bonyolult manőver során hajtotta végre a törmelék és por begyűjtését, így ez lett az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából. Az űrtörténelmi eseményről felvételt is közöltek, itt nézheti meg.)

Más műveletekkel ellentétben, amelyeket az OSIRIS-REx önállóan végez el, a raktározás szakaszosan történik, a földi személyzet felügyeletét és irányítását igényli. A csoport parancsokat küld az űrhajónak, hogy kezdje meg az egyes lépéseket. Amikor az OSIRIS-REx teljesítette a feladatot, a szonda adatokat és képeket küld a Földre és várja a továbblépésre vonatkozó parancsot.

Mivel a jelek 18,5 perc alatt teszik meg a Föld és a szonda közötti távolságot, minden lépésnek 37 perces tranzitidőre van szüksége. A teljes elraktározási folyamat több napig fog tartani, melynek végén a minta biztonságba kerül a szonda SRC nevű mintavisszaküldési kapszulájában.

Az értékes leletek három év alatt érkeznek meg a Földre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások