Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerkezetet minden bizonnyal emberi kéz alkotta, de ami ennél is különösebb, hogy már évek óta lehet.

Mindössze 48 óra kellett az internet leggyorsabb "nyomozóinak", hogy megtalálják a utah-i sivatag vörös kövei között álló, rejtélyes monolit fémoszlopot.

Amikor a utah-i hatóságok hétfőn bejelentették, hogy egy csillogó fémépítményre bukkantak a Red Rock sivatag mélyén, határozottan visszautasították, hogy felfedjék a pontos helyét. Remélték, hogy ezzel elriasztják az amatőr felfedezőket, hogy nekivágjanak a veszélyes kalandnak, esetleg eltévedjenek és ottragadjanak a pusztaságban.

Az emberek azonban nem fogadták meg a tanácsot.

Szerdán meg is jelentek az első fotók az Instagramon, ahol páran diadalmasan pózolnak a titokzatos eredetű oszloppal, hogy megmutassák, ők értek oda elsőnek.

©
©

Az oszlop a Google Earth-ön sikerült lokalizálni, majd egyszerűen közzétették a koordinátáit. Tim Slane Reddit-felhasználó, aki a koordinátákat közzétette, elmondta, hogy a helikopter repülési útvonalát követte, amíg el nem tűnt a radarról. Ezt úgy értelmezte, hogy itt szállhatott le.

Ezután a térképen keresni kezdte a nyilvánosságra hozott fotókon és videókon látható tájat, és rá is talált egy kanyonra, ami felülről megfelelőnek tűnt. A kanyonban jól kivehető volt egy hosszú, keskeny árnyék, amely a 2015-ös műholdfelvételeken még nincsen,

de a 2016-osokon már feltűnik.

"Azonnal tudtam, hogy amint a helymeghatározás megjelenik az interneten, az emberek odamennek. Kaptam pár dühös üzenetet, amiért kiposztoltam a koordinátákat. Ha én nem találom meg, másnak biztos sikerült volna" – mondta Slane. Egy David nevű utah-i férfi közölte a Redditen, hogy el is indult. Szerdán napfelkelte előtt ért oda, rövidesen megérkezett a többi felfedező is. "Jó volt elmenekülni a 2020-as év összes negatív élménye elől" –írta.

A fémtömb eredete továbbra is ismeretlen, eddig senki sem jelentkezett, hogy ő állította volna fel az oszlopot a sivatagban.

A legtöbben arra tippelnek, hogy szobrász alkotása lehet, néhányan John McCracken minimalista művész (1934-2011) keze nyomát vélik benne felismerni.

A utah-i hatóságok, szerint "szövetségi kezelésben lévő területeken tilos engedély nélkül építményeket vagy műalkotásokat állítani".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások