A Johnson & Johnson azt állítja, 66 százalékos a vakcinája hatékonysága

A Johnson & Johnson azt állítja, 66 százalékos a vakcinája hatékonysága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legsúlyosabb tünetek megelőzésében 85 százalékos védettséget nyújt az oltóanyag a cég közlése szerint.

66 százalékos a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni védőoltás hatékonysága – idézi a Johnson & Johnson tulajdonában álló belga gyártó közleményét a BBC. A 66 százalék ebben az esetben azt jelöli, hogy a valós életben, tehát amikor már a társadalom nagy részét beoltják, milyen hatása van az oltásnak.

Az eredmény átlagolt: 44 ezer önkéntes bevonásával tesztelték a vakcinát, és az egyes régiókban eltérő eredményeket hozott a folyamat. A Reuters idézte a kerekített számokat:

a védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában.

Azt is közölték, hogy a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen 85 százalékos védelmet nyújtott az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

A Johnson & Johnson (Janssen) vakcinája egy dózisú, azaz egyetlen adag elég belőle a védettséghez. A vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult, 45 ezren vettek benne részt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) két hete közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát, egyelőre a korai tesztek eredményei alapján.

Az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinájára

Eddig négyféle vakcinával lehetett oltani Magyarországon, de most már egy ötödik is van: a kínai. Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

A cég az év végéig 1 milliárd darab oltóanyag elkészítését vállalta. Magyarország 4,36 millió adagot kötött le belőle.

Az egyaránt két adagban alkalmazandó Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcina hatékonysága nagyjából 95 százalékos volt a kísérletek során a tünetes megbetegedések megakadályozásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások