szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt adott ki az OGYÉI az indiai gyártású CoviShield esetében. A másik, kínai vakcinának csak a behozatalát engedélyezték, hogy be lehessen vizsgálni laborban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfő délután a Reuters híre és az operatív törzs tájékoztatója után az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is közzétette honlapján, hogy hamarosan két újabb vakcinát alkalmazhat Magyarország a koronavírus ellen.

Reuters: Újabb kínai vakcina sürgősségi felhasználását engedélyezték Magyarországon

Az OGYÉI jóváhagyta a Convidecia nevű, egydózisú oltóanyagot.

Az OGYÉI az indiai gyártású CoviShield esetében ideglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki. Ez a vakcina az AstraZeneca által a Serum Institute of India részére átadott technológiával, licencmegállapodás alapján készül Indiában, vagyis az oxfordinak is nevezett AstraZeneca-oltás indiai gyártású változata. Az engedélyt az alapján a kormányrendelet alapján adták ki, ami lehetővé teszi, az olyan készítmények alkalmazását, amit már engedélyeztek egy olyan államban, ahol a gyógyszergyártás és a klinikai vizsgálatok a magyarországi szabályozással egyenértékűnek tekinthetőek (ezek: Kanada, Ausztrália, Egyesült Államok, Izrael, Japán, Svájc, Új-Zéland). A CoviShieldet Kanadában engedélyezték, még februárban.

A másik oltóanyag, a kínai CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett Convidecia esetében az OGYÉI lehetővé tette a vakcina beérkezését, annak érdekében, hogy a mintákat bevizsgálhassa a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma. Az OGYÉI jelezte, hogy már tavaly decemberben áttekintették a készítmény dokumentációját, a gyártó pedig válaszolt a felmerülő kérdésekre. Ennek az oltásnak az az előnye, hogy egyetlen adag is elegendő belőle a védettséghez.

Mit lehet tudni az itthon most engedélyezett két újabb vakcináról?

Ismét kelet felé indultak a kormány fürkészői és portyázói, az operatív törzs is megerősítette, hogy az OGYÉI két újabb koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezett Magyarországon. A Covishield gyakorlatilag az AstraZeneca megfelelője, amit Indiában állítanak elő, a CanSino pedig egy kínai vektorvakcina, amely egy diplomáciai bonyodalomnak is köszönheti, hogy nem lett belőle a világ első koronavírus elleni oltóanyaga.

Az OGYÉI kiemelte, hogy a két új vakcinaengedélyt csak az engedélyezési folyamat és a laboratóriumi vizsgálatokat követően adhatják ki. Az engedélyezés során – hasonlóan az európai és más gyógyszer engedélyezési folyamathoz –

a szakembereknek meg kell győződniük a vakcinák biztonságosságáról, hatásosságáról és a megfelelő minőségéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!