szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egészségügyi szakemberek nyilatkoztak arról, mi történik akkor, ha valaki netán mindennap savanyúkáposztát eszik. Annyit előre is elárulhatunk: nem véletlenül emlegetik szuperélelmiszerként ezt az ételt.

Egészségügyi szakértők véleményét foglalta össze az EatingWell magazin, hogy tisztázza, mi történik annak a szervezetében, aki a fejeskáposztából tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszert, azaz savanyúkáposztát eszik, és mennyire jó vagy kevésbé előnyös, ha ezt mindennap megteszi.

Köztudott ma már, hogy az egészség és a bélrendszer állapota szorosan összefügg. Viszont Idővel a stressz, az étrend és az életmód, a környezeti tényezők és a genetika a bélbaktériumok egyensúlyának felbomlásához vezethetnek. Azonban a tudomány már kimutatta, hogy az elfogyasztott élelmiszerekkel megváltoztathatjuk mikrobiómunkat., éppen ezért igen előnyös olyan ételeket fogyasztani, amelyek a belekre is jó hatással vannak.

A kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett ételek, például a savanyú káposzta fogyasztása jótékony rövid- és hosszú távú változásokat eredményezhet a bélrendszerben. A savanyú káposztát két egyszerű összetevőből, káposztából és sóval készítik. Amikor ezek az összetevők erjednek, természetes kémiai változáson mennek keresztül, ami bélbarát mikrobákat termel.

Flickr/Jason Lam

Ugyancsak kedvező, hogy ebben az ételben rengeteg a C-vitamin, és egyébként fontos antioxidánsról van szó, ami, miután erjesztett étel lévén csökkentheti a gyulladásokat, hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. Sőt, van, aki szerint még az „általános jóléthez” is hozzájárulhat. A savanyúkáposztának magas az oldhatatlan rosttartalma, és ezzel segít a bélrendszer hulladék-eltávolításában, és hozzájárul a rendszeres széklethez.

Még kozmetikai előnyei is vannak, ugyanis a benne lévő C-vitamin a bőr épségéhez is hozzájárul. A C-vitamin ugyanis fontos szerepet játszik a kollagén felépítésében, ami segít abban, hogy a bőr rugalmas és feszes legyen. A C-vitamin a nap UV-sugarait is blokkolja, és védelmet nyújt az öregedésgyorsító szabad gyökök károsító hatásaival szemben.

Érdemes még megjegyezni, hogy a savanyúkáposzta a sok hasznos ásványi anyag mellett káliumot is tartalmaz, amelyből általában nem fogyaszt eleget az ember. A szakemberek csupán a savanyúkáposzta nátriumtartalmára figyelmeztetnek, mivel a hagyományos elállítása során sót használnak.

A szakértőket arról is megkérdezték, hogy vajon érdemes-e mindennap savanyúkáposztát fogyasztani. Szerintük ez a legtöbb ember számára biztonságos, sőt ajánlott is, ám ha valakinek hisztamin-intoleranciája vagy káposztaallergiája van, az kerülje el ezt az ételféleséget. Az alacsony nátriumtartalmú diétát folytatóknak vagy magas vérnyomásúaknak is óvatosaknak kell lenniük vele, a már említett magas sótartalom miatt. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a savanyú káposzta ellenjavallt olyan betegeknél, akik a szorongás, depresszió, kényszerbetegség és Parkinson-kór kezelésére általában felírt monoamin-oxidáz-gátlókat (MAOI-kat) szednek. Ilyen esetben konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bevennék az étrendjükbe a savanyúkáposzta rendszeres fogyasztását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!