szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milyen tanácsot ad egy coach arra, ha valaki úgy érzi, nyilvánosan megalázták a munkahelyén?

Egy olvasónk egy kérdéssel fordult szakértőnkhöz, mert úgy érzi, a főnöke nyilvánosan megalázta a munkahelyén.

"Egy nagy teremben dolgozunk legalább húszan, és nagy hangon, elég elviselhetetlen modorban mondta meg a véleményét. Az igaz, hogy valóban elkövettem egy kisebb hibát, amin jól felszívta magát, de szerintem ez nem volt intelligens megoldás a részéről. Mi értelme van ennek?” – tette fel a kérdést olvasónk.

A választ Solymosi Krisztina, a Vállalat + Vezető rovat trénere, coach adja meg.

Kedves Levélíró!

Kevés konkrétum derül ki a leveléből, nem tudni, hogy főnöke általában osztja ki munkatársait ilyen stílusban, vagy csak éppen rossz napja volt a múltkor, és ennek Ön esett áldozatául.

A főnöknek is lehet rossz napja, amit – még ha nem is szerencsés megoldás mindenki előtt lehordani valakit – meg lehet bocsátani, amennyiben ez valóban egyszeri alkalom és egyébként az önök közötti viszony jó. Ez esetben gondoljon arra, hogy valószínűleg sem az indulat sem a kellemetlen megjegyzések nem igazán Önnek szóltak, csak ilyen szerencsétlen formában talált főnöke kiutat a benne tomboló érzéseknek. Gondoljon arra, hogy mennyiben volt valóban hibás az adott helyzetben (mi az, ami megfontolásra érdemes a nem szerencsés hangnemben közölt észrevételből) és mit lehet másképp csinálnia legközelebb. Az is fontos, hogy ha valaki indulatos, a kritika sok esetben nem a tettet, hanem a személyt minősíti. Semmi esetre sem szabad, hogy a kritika hatására ügyetlennek vagy alkalmatlannak gondolja magát. Igyekezzen a tanulságokat levonni és azt végiggondolni, mi az, amit legközelebb érdemes másként TENNI. A személyét ért bírálatot valószínűleg csupán az indulat mondatta.

Amennyiben azonban ez a "megaláztatás" rendszeresen megtörténik, érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy megbeszélje főnökével, mennyire rosszul esik Önnek, ha a munkatársak előtt – és ilyen stílusban – mondja el a véleményét.

Ha Önnek is munkaügyi vagy cégvezetési kérdése van, tegye fel bátran, szakértőink válaszolnak!

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Mészárosék kirúgtak több száz embert, mielőtt milliárdos támogatást kaptak volna

Mészárosék kirúgtak több száz embert, mielőtt milliárdos támogatást kaptak volna

Koronavírus után az élet: szokjunk vissza a szomszédolásra, mert az ellenállóbbá tesz

Koronavírus után az élet: szokjunk vissza a szomszédolásra, mert az ellenállóbbá tesz

„Mi bajom lehet? Semmi” – interjú az ország legidősebb érettségizőjével

„Mi bajom lehet? Semmi” – interjú az ország legidősebb érettségizőjével