szerző:
MTI

Izrael elismerésére szólította fel a Hamász radikális iszlám fegyveres szervezetet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

Mubarak a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli napilap pénteki számában megjelenő interjúban leszögezte, a Hamásznak el kell ismernie a zsidó államot, ha meg akarja alakítani a következő palesztin kormányt. Azt azonban nem részletezte, hogy pontosan mit ért az "elismerés" alatt. Ugyanakkor az egyiptomi államfő "türelmet" kért Izraeltől, hogy várja ki, miként cselekszik a Hamász a palesztin parlamenti választásokon aratott győzelme után.

"Biztos vagyok abban, hogy a Hamász vezetői nem akarnak terrorista kormányt létrehozni" - jelentette ki Mubarak.

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő a palesztin kormány bojkottjára szólított fel arra az esetre, ha a Hamász tagja lesz a kabinetnek. Izrael a Hamász választási győzelmére válaszul befagyasztotta a Palesztin Hatóságnak járó vámbevételek kifizetését, de az Egyesült Államok azt kérte Izraeltől, hogy folyósítsa az összegeket mindaddig, amíg a Hamász hivatalosan nem kerül kormányra.

A szervezet, amely az elmúlt években számos Izrael-ellenes öngyilkos merényletet hajtott végre, elutasította George Bush amerikai elnök legújabb felhívását a fegyverletételre.

Omar Szuleimán, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője szerint Hoszni Mubarak és Mahmúd Abbász palesztin elnök e héten lezajlott találkozója után Abbász úgy döntött, nem ad kormányalakítási megbízást a Hamásznak, amíg nem ismeri el Izraelt, nem vet véget az erőszaknak, és nem fogadja el az eddigi palesztin-izraeli megállapodásokat.

Egy vezető palesztin tisztségviselő viszont azonnal cáfolta, hogy Izrael elismerése Abbász egyik feltétele lenne. Egyiptom várhatóan közvetítő szerephez jut a palesztin kormányalakítási válságban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Beláthatatlanok a Hamász győzelmének következményei

A radikális iszlámista mozgalomként - Washingtonban és Brüsszelben terrorszervezetként - nyilvántartott Hamász átütő sikere a palesztinai parlamenti választásokon meglepetést keltett az egész világon, bár jó szereplése a belsőleg megosztott, korrupcióval vádolt Fatah-kormányzás fényében előre megjósolható volt. A következmények, főként a közel-keleti békefolyamatra nézve, ma még beláthatatlanok - akkor is, ha a Hamász győzelme mögött leginkább a Fatahnak szánt figyelmeztetés áll.

Világ

Merkel: a Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát

A palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát, valamint a korábban kötött izraeli-palesztin egyezményeket és le kell mondania az erőszakról - erősítette meg Angela Merkel német kancellár hétfőn az izraeli államfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

MTI Világ

Pokolgép robbant Gázában, a Hamászt teszik felelőssé

Pokolgép robbant szerdán egy magas rangú palesztin biztonsági illetékes háza előtt a Gázai övezetben, növelve a feszültséget Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártja és a Hamász radikális palesztin mozgalom között.

MTI Világ

A Hamász leszerelné a palesztin lakosságot

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

Blokád alá vonnák az országot - tüntetés percről percre

Blokád alá vonnák az országot - tüntetés percről percre

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos