szerző:
MTI

A legkevesebb munkavállalási korlátozást alkalmazó Nagy-Britannia polgárai szeretik a legkevésbé a kelet-európai bevándorlókat a Financial Times hétfőn közölt nyugat-európai felmérése szerint.

A londoni üzleti napilap a Harris közvélemény-kutatóval Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban elvégeztetett vizsgálat alapján azt írta: a felmérés eredményeiből következtethetően a brit politikusoknak és közgazdászoknak nem sikerült meggyőzniük a lakosságot arról, hogy a munkapiac megnyitása a kelet-európaiak előtt jót tett a brit gazdaságnak.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb régi EU-tagállam, amely az előző, 2004-es bővítési hullám után azonnal megnyitotta munkapiacát az akkori új tagállamok előtt, lemondva a csatlakozási szerződés által lehetővé tett átmeneti korlátozásokról. A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-13 ezer munkavállaló érkezik Kelet-Európából, hivatalos adatok szerint is azonban eddig összesen legalább 600 ezren jelentették be munkavállalásukat Nagy-Britanniában; az érkezők kétharmada lengyel.

A londoni elemzők többsége szerint a brit gazdaságnak komoly nettó haszna származik a kelet-európaiak munkájából. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdasági előrejelző csoport - nemrégiben kiadott elemzésében például az állt, hogy egyedül a lengyelek bevándorlása már a bővítés utáni első két évben "Liverpool városáéval egyező pótlólagos vásárlóerővel bővítette" a keresletet a brit gazdaságban, de úgy, hogy közben a bérinflációt alacsonyan tartotta.

A múlt hónapban a Bank of England - a brit jegybank - e kérdésben kiadott első hivatalos jelentése megállapította: a kelet-európai bevándorlás a közvélekedéssel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a természetes munkanélküliségi arányt, mivel az új uniós tagállamokból érkező bevándorlók úgy emelik a foglalkoztatottságot, hogy nem a brit lakosságtól vesznek el álláslehetőségeket, hanem üres munkahelyeket, illetve számukra a brit munkáltatók által létrehozott új állásokat töltenek be.

Mindemellett a kelet-európaiak tömeges bevándorlása az inflációs nyomást is enyhítette, mivel a brit gazdaságban általuk teremtett pótlólagos kínálat nagyobb, mint az általuk teremtett pótlólagos kereslet, állt a Bank of England év eleji elemzésében. A jegybanki jelentés szerint a nyolc kelet-európai EU-tagállamból érkezők átlagosan 14 százalékkal keresnek kevesebbet, mint az azonos munkakörben foglalkoztatott britek.

A hétfői Financial Timesban közölt felmérés szerint azonban a britek 47 százaléka mégis úgy gondolja, hogy a szabad munkaerő-beáramlás káros hatással van a brit gazdaságra. A lap összehasonlításként megemlíti, hogy a spanyoloknak kevesebb mint a negyede - 24 százaléka - vélekedik így, vagyis a britek csaknem kétszer borúlátóbban ítélik meg ezt a kérdést. A britek alig 19 százaléka - a spanyoloknak azonban a 42 százaléka - mondta azt, hogy a bevándorlás kedvezően hat hazájuk gazdaságára. Arra a kérdésre, hogy pártolná-e a közép- és kelet-európai munkaerő szigorúbb korlátozását, a felmérésbe bevont britek 76 százaléka válaszolt igennel. Franciaországban 54, Németországban 58 százalék volt a korlátozást támogatók aránya.

A megkérdezett brit állampolgároknak ugyanakkor a 45 százaléka mondta azt, hogy megfontolná a kivándorlást és a munkavállalást egy másik EU-tagállamban; a legkedveltebb célország Spanyolország. A brit statisztikai hivatal tavalyi becslése szerint az előző évben 198 ezren vándoroltak ki Nagy-Britanniából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
euractiv.hu Karrier

Törvényes keretek között a bevándorlás?

Munkaügyi hivatalt nyit Maliban az Európai Unió az afrikai bevándorlás törvényes keretek közé terelése, fokozottabb ellenőrzés alá vonása érdekében, jelentette be a napokban Franco Frattini migrációs ügyekkel megbízott európai biztos - írja az euractiv.hu.

MTI Karrier

Hogyan alakul a foglalkoztatás Európában és itthon?

Az Európai Unió régi tagállamai közül Görögországban és Spanyolországban sikerült 2002 és 2005 között a 60 százalék alatti foglalkoztatási rátát e szint fölé emelni, Olaszországban viszont nem, így ott ugyanúgy 60 százalék alatti volt a foglalkoztatás, mint az új tagállamok közül négyben, közöttük Magyarországon is -derül ki az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiadott munkaerőpiaci tanulmánykötetből.

MTI Karrier

Minden eddiginél nagyobb a bevándorlás a brit munkapiacra

Minden idők legnagyobb munkavállalói bevándorlását jegyezték fel tavaly Nagy-Britanniában; az érkezők legnagyobb egyedi csoportját az új kelet-európai EU-tagállamok, ezen belül Lengyelország polgárai adják - áll a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) éves jelentésében, amely szerint Magyarország a sereghajtók között van a térségi küldő államok listáján.

Már szivárognak ki az infók a Samsung Galaxy S11-ről

Már szivárognak ki az infók a Samsung Galaxy S11-ről

Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert

Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Meghalt Tóth Sándor író, volt parlamenti képviselő

Meghalt Tóth Sándor író, volt parlamenti képviselő

Elhalasztotta a Hankook rácalmási gyárának bővítését

Elhalasztotta a Hankook rácalmási gyárának bővítését

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba