Halálos hamis gyógyszereket csempész a mexikói drogmaffia az USA-ba

Halálos hamis gyógyszereket csempész a mexikói drogmaffia az USA-ba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Óriási mennyiségű, akár halálos fentanildózist tartalmazó hamisított gyógyszereket csempész a mexikói drogmaffia az USA-ba, figyelmeztet az amerikai droghatóság.

A mexikói drogmaffia fentaniltartalmú hamisított gyógyszereket csempész az Egyesült Államokba – figyelmeztetett hétfő este az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA).

A DEA információi szerint a mexikói drogkartellek óriási mennyiségben készítenek és terítenek az Egyesült Államokban csak receptre adható, fentanilt tartalmazó gyógyszereket.

Az év első három hónapjában lefoglalt hamisított gyógyszerek 27 százaléka tartalmazott halálos dózisú fentanilt – idézte a DEA figyelmeztetését a Fox televízió.

©

"A fentanilt tartalmazó hamisított gyógyszerek egész sora és a fentanillal kevert heroin nagymértékben felelős az évente ezrek halálát okozó opiátválságért" – mondta Uttam Dhillon, a DEA vezetője.

A fentanil szintetikus kábítószer, szakértők szerint százszor erősebb hatású, mint a morfium. Október közepén a The New York Times című lap oknyomozó riportban számolt be arról, hogy a DEA szakemberei a mexikói Tolucában találtak egy laboratóriumot, ahol "ipari mennyiségben" állítanak elő fentanilt.

A lap értesülései szerint azonban a legtöbb hamisított gyógyszert nem a drogkartellek állítják elő Mexikóban, hanem több tízezernyi laboratórium Kínában. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában több százezer kisüzem vagy laboratórium gyárt hamisított gyógyszereket, köztük fentaniltartalmúakat is. 2016-ban ezek a laboratóriumok több mint 100 milliárd dolláros profitot termeltek gyógyszereik illegális egyesült államokbeli árusításával.

Hozzászólások